2013. május 9., csütörtök

Ayurvédikus masszázs

Az élet tudománya = Ayurvéda

ayurveda masszazs
Télikertben is végezhető ájurvédikus masszázs

Blogunkban már írtunk az ayurvédikus táplálkozásról, illetve az ayurvéda mibenlétéről is esett szó. Most kicsit részletesebben is érintjük a fogalmat, illetve szólunk az ayurvédikus masszázs sajátosságairól.

Az Ayurveda szanszkrit szóösszetétel: Ayus = élet, Veda = tudás, ismeretek, tudomány. Lényegében tehát az ayurvéda az élet tudománya, de a szó jelentése ennél komplexebb, hiszen a tudni, ismerni az életet jelentés is benne foglaltatik és előfeltételezi az élet spirituális mibenlétének és értelmének  a tudását is (amivel például a biológia, mint az élet tudománya, nem foglalkozik). Az ayurvédikus életfelfogás szerves egységként kezeli a testnek, az érzékeknek és a léleknek az emberben egyesített összességét.


Tekinthetjük azonban az Ayurvédát az emberiség legősibb  egészségügyi ellátásának is, lévén az Ayurveda minden filozófiai és spirituális elvontsága ellenére egy bonyolult, de gyakorlatias olyan egészségügyi rendszer, amely több ezer évvel ezelőtt keletkezett az ókori Indiában. Az Ayurveda írott alaptézisei megtalálhatók a hindu szentírások tekinthető Védákban - ezek az ősi indiai bölcsességek könyvei. A Rig Veda, amely több mint 6000 évvel ezelőtt keletkezett, egy sor olyan előírást tartalmaz, amelyek segítségével az embereknek sikerült leküzdeniük számos betegséget.

Az ayurvédikus masszázs


Az egyre népszerűbbé és közismertebbé váló ayurvédikus táplálkozással szemben az ayurvédikus masszázs eljárásai kevésbé ismertek Európában, holott ezeket a módszereket az indiai ayurvédikus orvostudomány mintegy ötezer éve már sikeresen alkalmazza.

Az ayurvédikus masszázs egy komplex eljárás, amely nem csupán a testre való külső hatásban nyilvánul meg. Célja nem annyira valamely konkrét (pl. izületi) panasz elhárítása, hanem az egészség hosszú távú megőrzése, az emberi test és a lélek harmóniájának a megteremtése vagy visszaállítása. Az ayurvédikus masszázsnak a fizikai ráhatáson kívül tehát számos járulékos eleme van, ennek a révén fejti ki például méregtelenítő és immunerősítő hatását.

A masszázs egyes elemeit általában minden személyre nézve külön, egyénre szólóan válogatják meg, így például minden alkalommal külön válogatják össze azokat az illatos, gyógynövény alapú olajokat, amelyeket a kezelés során alkalmaznak.

A komplex módon és a kezelt fél aktív részvételével folytatott ayurvédikus masszázs  során megteremtődik a test belső energiáinak az egyensúlya, s ez alapja lehet az egészségnek, a fizikai és szellemi aktivitásnak, a test szépségének, a lélek nemességének - és a hosszú életnek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése