2013. július 26., péntek

Könnyen betartható tippek a változtatáshoz

Fontos a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása


Egyre inkább előtérbe kerül a természetes életmód és egészséges táplálkozás, mert a mindennapi stressz, szorongás miatt sokan az édességekben, nagy evésekben-ivásokban látják a feszültségek feloldásának a lehetőségét, emellett mozgásszegény életmódot folytatnak, a zsíros-húsos, koleszterines és cukros ételeket preferáló gyorséttermek kínálatából választanak, az édes és szénsavas üdítők, a felfújt édességek, a finomított fehér kenyér és az alkoholos italok képezik táplálékukat. Pedig nagyon fontos szerepet játszik a te táplálkozásodban is a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása. (Az étrended 30-35%-át alkossa, megosztva, mintegy 6-11 adagnyit.)



Miért van szükséged rá?
A zöldségeknek csekély a szénhidrát- és zsírtartalmuk, alacsony az energiatartalmuk is, emiatt különösen hasznosak diétázók számára. Ugyanakkor jelentős alkotóelemeik az élelmi rostok, amelyek gátolják a zsírok és a koleszterin felszívódását.

Ajánlott mennyiség belőle
A javasolt mennyiség mintegy 6-11 egység fogyasztása belőlük naponta. Zöldségből mindig egy kicsivel többet, mint a gyümölcsből. Fogyaszthatod frissen vagy párolva, esetleg főzeléknek elkészítve. Naponta egyél meg 5-6 mennyiségű zöldséget, 4-5 egység gyümölcsöt. Egy adag = 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db sárgarépa, 1 db uborka, 10 dkg főzelék, 10 dkg főtt hüvelyes (lencse, bab, borsó), 10 dkg burgonya, 1 db alma, 1 db narancs, 1 db banán, 1 db őszibarack, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl natúr zöldség- vagy gyümölcslé.

Hogyan építsd be az étrendedbe?
• A főétkezésekhez kínálj mindig egy kevés gabonát és párolt zöldségeket.
• A köztes étkezésekre, úgynevezett snackekre nassolj gyümölcsöt vagy rágcsálj sárgarépát, angol zellert, brokkolit.

Könnyen betartható tippek a változtatáshoz
• Étrended változatos legyen: egyél gyümölcsöt, zöldségfélét, főzeléket, halat, barna kenyeret. Rendkívül magas a száraz hüvelyesek rosttartalma, és jelentős a kukorica, zöldborsó, petrezselyemgyökér rostértéke is. A nyers gyümölcs vagy zöldség mindig magasabb rosttartalmú, mint a főtt.
• A fehér kenyeret cseréld le barna kenyérre. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona héját is, ezért magasabb a rosttartalma.
• A finomított fehér lisztből készült termékek helyett részesítsd előnyben a Graham-, kukorica-, tönköly- vagy rozslisztből készülteket.
• Tésztafélék közül is válaszd a teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készültet.
• Ügyelj arra, hogy egy-egy étkezés alatt megegyél legalább 3-4 gramm rostot!
• Fehér rizs helyett használj barna rizst, mivel ennek magasabb a rosttartalma.
• Az alacsonyabb rosttartalmú élelmiszereket dúsítsd különböző korpákkal (búzakorpa, zabkorpa) és gabonapelyhekkel (rozs-, zab-, kukoricapehely).
• Együnk kevesebb zsíros ételt.
• Konyhatechnikai eljárások közül a gőzben főzést, a párolást részesítsd előnyben, vagy készítsd ételeidet fóliában, sütőzacskóban, római tálban.
• Mellőzzük a rántást, a habarást. A levest, főzeléket sűrítsd önmagával vagy kukoricakeményítővel.
Egy kis odafigyeléssel egészségesebben tudunk táplálkozni, csak kell egy kis akarat is hozzá.

Az egészségesen táplálkozók nehezebben betegednek meg, kerüli őket a szorongás, stressz, depresszió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése