2020. szeptember 7., hétfő

Infrafűtés kiépítése az állattenyésztésben

Melegítőkészülékek az állattenyésztésben 

Infrafűtés - infrasugárzók - istálló
Mennyezet alá szerelt infrasugárzók egy istállóban
A korszerű állattartó telepek csak gazdaságos és biztonságos fűtési rendszerek mellett tudnak rentábilisan üzemelni. Ez különösen igaz Oroszországra, ahol a fűtési szezon rendszerint már októberben elkezdődik. A magas fűtési energia-költségek a mezőgazdasági termékek áraiban is megmutatkoznak.

A tehenészet épületeinek nem megfelelő fűtése befolyással van az elvárható eredményre. Az elhullás 20–30 százalékát kihűlés okozza. Különösen igaz ez a növendékjószágokra, amelyeknek még fejletlen a hőszabályozása. A hideg istállókban ez többletfogyasztással jár, mivel testhőmérsékletük megőrzése végett az állatok jóval többet esznek. A szakemberek véleménye szerint a hideg ólakban az egy egyedre jutó táplálék költsége 15 euróval több, mint a meleg istállókban tartott állatok esetén. A központi fűtési rendszer a magas költségek és az alacsony hatékonyság miatt nem nyújt megoldást erre a problémára, mivel ekkor a hő nagyobb része a mennyezet közelében halmozódik fel.


Fűtés infrasugárzó panelekkel


A tehenészetek részére az ideális megoldás a VanDenBosh cég által gyártott infrafűtő panelek elhelyezése. Az infrafűtés a Nap hősugaraihoz hasonlóan működik. Előnye abban van, hogy nem a helyiség levegőjét, hanem a tárgyakat, a padlót, a falakat melegíti, amelyek akkumulálják a hőenergiát, majd folyamatosan visszasugározzák a környezetbe.

Az infra fűtőtestek energiájának nagyobb hányada az istálló alsó 2 méteres magasságában halmozódik fel. Az állatok hőegyensúlyának fenntartása szempontjából fontos, hogy a padlózat hőmérséklete magasabb a levegő hőmérsékleténél.

A malacneveldékben és fiaztatókban a magasabb hőigényt infravörös fűtőtestek szolgáltatják. Ebben az esetben maximálisan kihasználják az infrafűtés lokális jellegét (zónafűtés). Ezek a fűtési eszközök hőszabályzókkal vannak ellátva, amelyek megvédik a növendékeket a túlmelegedés és kihűlés ellen.

Az infravörös hősugárzókat általában a mennyezethez rögzítik, hogy ne foglaljanak el hasznos tereket és ne zavarják az állatokat. Erős fagyok esetén az istállókban a mennyezet alá szerelt néhány infrafűtési panel megakadályozhatja a rendszer befagyását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése