2019. március 27., szerda

Tojás fertőtlenítése

Élelmezésbiztonság, élelmiszeripari fertőtlenítő szerek


Fertőtlenítő szer élelmiszer
Tojás fertőtlenítése az élelmiszeriparban
A tojás fertőtlenítése rendkívül fontos a hétköznapokban otthon a konyhában és az élelmiszeriparban, az étkezdei, éttermi konyhákban is. A legszigorúbb előírások a közüzemi konyhákban, az óvodákban, iskolákban vannak, itt kötelező az élelmiszerek kezelése a megfelelő fertőtlenítő szerrel.


A tojás fertőtlenítésének technológiája


Hagyományosan három lépésben történik a tojások tisztítása és fertőtlenítése. Minden lépés során fürdőt kap az élelmiszer, átmossuk a külső héját. A fertőtlenítés az alábbiak szerint történik:

  • az első edényben 1-2 százalékos mosószódás vízbe áztatjuk a tojásokat 5-10 percre. A fürdő eltávolítja a tojás héjáról a nagyobb szennyeződéseket, a bélsármaradványokat. Általában 10 liter vízhez 10-20 dkg szódád használunk.
  • a második edényben a tojás fertőtlenítése történik valamilyen olyan szerrel vagy oldattal, melyet a hatóság engedélyezett. A TwinOxide, klór-dioxid tartalmú fertőtlenítő szer kiválóan alkalmas az élelmiszeripari fertőtlenítés céljára, ezért is ajánljuk ezt. A megfelelő adagolási arányt a csomagoláson vagy a használati utasításban olvashatjuk el.
  • a harmadik és egyben az utolsó lépés a tojások öblítése, mely során eltávolítjuk a szennyeződés és fertőtlenítő szer maradékokat a héj felületéről.

A tojás tárolása


A megmosott és fertőtlenített tojásokat egy felcímkézett tárolóedénybe vagy rekeszbe rakjuk, melyen feltüntetjük a tisztítás és beszerzés időpontját is. A kezeletlen élelmiszer tárolása tilos, különösen olyan helyeken, ahol más élelmiszert is tartunk a hűtőszekrényben. Ez rendkívül fertőzésveszélyes és életveszélye is.

Fertőtlenítés otthon


Otthon nem szoktunk fertőtlenítő szert használni a tojás tisztításához, általában megelégedünk a héj alapos lemosásával. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy a megmosott tojások tárolási ideje megrövidül. A baktériumok elpusztításának legjobb módja a megfelelő hőkezelés, a főtt tojás és rántotta általában biztonságos, a lágytojás és tükörtojás hordozhat baktériumokat, ezért igyekezzünk biztonságos helyről, megjelölt tojásokat vásárolni.


Tojás szakszerű és gyors fertőtlenítése az iparban. A megmosott és fertőtlenített tojás szavatossági ideje csökken, mégsem ajánljuk a kezeletlen élelmiszer fogyasztását. Az élelmiszeriparban a klór-dioxid szer alkalmazását ajánljuk tartósításra, szalmonella kezelésére. Témák, melyek olvasása közelebb hoz az egészséges életmódhoz: fertőtlenítő szer alkalmazása, tisztító szer vásárlása, tojás mosása, élelmiszer tartósítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése