2019. április 20., szombat

Gumós zöldségek tisztítása és lemosása

Vízzel és fertőtlenítő szerrel tisztítsunk


Tisztítás vízzel és ClO2 fertőtlenítő szerrel
A gumós növényeket és répaféléket a letisztítás után – de bizonyos esetekben már a tisztítás megkezdése előtt is – bő, tiszta vízben erre a célra alkalmas és csak erre használt edényekben mossuk le. A lemosásra csak ivóvizet szabad használni, érdemes klór-dioxid szert adagolni.

A lemosás módja és a víz hőfoka az anyag szennyezettségének és természetének megfelelően változik. Így például a héjában megfőzésre kerülő céklát bő langyos vízben, csak erre a célra használt súrolókefével erősen ledörzsölve mossuk meg. A lesúrolás után tiszta hideg vízzel öblítjük le és csak ezután tesszük fel főni.


Burgonya tisztítása és mosása



Ugyancsak így mossuk le a héjában főzésre kerülő burgonyát is, de nem súrolókefével, enyhe klór-dioxid oldat alkalmazásával.

A héjában főzött burgonyát és céklát abban az esetben, ha nagyon szennyezett, sáros stb., lemosás előtt bő langyos vízben kissé beáztatjuk, hogy a szennyeződés könnyebben eltávolítható legyen róla.

A burgonyát, sárgarépát, céklát stb., ha koptatógépen tisztítjuk meg, akkor a gépbe helyezés előtt is lemossuk, hogy a rajtuk levő szennyeződés ne csorbítsa ki idő előtt a koptatógép tárcsáját.

A már megtisztított gumós növényeket és répaféléket a megtisztítás után mindenkor bő, tiszta vízben, jól megmossuk, hogy a tisztítás folyamán keletkezett szennyeződést eltávolítsuk róluk.

Szakszerű fertőtlenítő mosás


A lemosást csap alatt, többszöri vízváltással, bő vízben, erős dörzsöléssel vagy ugyancsak vízcsap alatt zuhanyozó rózsával végezzük.

A zuhanyozó rózsával csap alatt erős vízsugárban mossuk le a metélőhagymát, a pórét, az újhagymát, a hónapos retket, a karalábélevelet stb.

Vízcsap alatt, bő vízben, erős dörzsöléssel mossuk meg a burgonyát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét, a tormát. A lemosást a szennyezettségnek megfelelően 2-3, sőt több vízben végezzük mindaddig, amíg az anyag teljesen tiszta és főzésre alkalmas lesz.

Zöldségek feldolgozása és mosása


A lemosás után a gumós növényeket és répaféléket további feldolgozásig bő, tiszta hideg vízben helyezzük el. Ennek azonban nem szabad sokáig tartani, mert ha a gumós növényeket és répaféléket a szükségesnél tovább áztatjuk, akkor a táplálkozás szempontjából fontos és értékes anyagok oldódnak ki belőle. Kivétel ez alól a fonnyadt torma, mert ezt jóval lereszelés előtt bő vízben kell kiáztatni, hogy kevésbé száraz és könnyen reszelhető legyen.

Gumós zöldségek és élelmiszerfélék tisztítása és lemosása feldolgozás előtt.  A zöldségfélék tisztítását és mosását tiszta ivóvízzel kell végezni, a baktériumok elleni fertőtlenítést pedig olyan szerrel, mely nem ártalmas az egészségre, például klór-dioxiddal. Néhány további érdekes téma, melyet olvasásra ajánlunk: tisztító szer ára, ivóvíz fertőtlenítő szer vásárlása, ivóvíz tisztítás, ipari tisztítás, zöldség kezelés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése