A víz egészségtana
![]() |
Ivóvíz tisztítás és fertőtlenítés |
Az ember életében nem csak a megfelelő vízmennyiség biztosításának, hanem a víz minőségének is szerepe van. Ha a víz sótartalma túl alacsony vagy túl magas, megbomlik a szervezet só-víz háztartásának egyensúlya. Az ivóvízben a sók mellett kis mennyiségben fémek is vannak, hiányuk az egészségi állapotot veszélyezteti.
Az ivóvíztisztítással kapcsolatos egészségügyi követelmények
Az ivóvíz érzékszervileg megállapítható tulajdonságainak kifogástalannak kell lenniük: átlátszó, színtelen és szagtalan. A mocsaras talajból kitermelt víz, melyet a növényi eredetű szerves anyagok sárgára, vörösre vagy barnára színeznek. Az elszíneződést szennyező anyagok jelenléte is okozhatja, pl. a trágyatartalmú víz színe is sárga. A jó víz tehát szagtalan és színtelen, csak ez nem vált ki undort fogyasztójából.
Baktériumok és fertőzések a vízben
A jó ivóvíz nem tartalmazhat olyan élő szervezeteket, melyek az emberi szervezetbe jutva fertőző betegségeket okozhatnak. A vízbe kerülő kórokozó baktériumok fő forrása a fertőzött mikroorganizmusokat tartalmazó emberi vagy állati ürülék. A fertőzött víz útján terjed például a májgyulladás, mely járványok kialakulásának okozója. A fertőzött ivóvíz emellett tífusz-, kolerajárványt és egyéb fertőző megbetegedéseket is okozhat, például a pseudomonas vagy a legionella baktériumokkal.
A baktériumok és fertőzések szintjét időszakos bakteriológiai ellenőrzésekkel tartják kordában. Az ivóvízben a coli bacilusok mennyiségét vizsgálják.
Ivóvízkezelés és -ellátás
Az ivóvízellátás biztosítására létrehozott vízkitermelő helyeken biztosítani kell a vízhatlanságot védőréteg kialakítása szükséges, mivel a baktériumok és fertőzésforrások a talajvízből vagy a környezetből kerülhetnek az ivóvízbe. Előfordul, hogy a műszakilag hibátlanul kivitelezett kút vize is tartalmaz szennyeződést, ilyenkor biztosítani kell a víztisztítást, fertőtleníteni kell a vizet.
Nagyszámú lakos kiszolgálására létesített víznyerők fertőtlenítése minden esetben kötelező. Az utóbbi években a klór-dioxid adagolásával végzett ivóvízkezelés vált népszerűvé.
Ivóvízzel terjedő veszélyes betegségek és kezelésük. Az ivóvízkezelés lényege, hogy eltávolítsuk a fertőzött vízből a kórokozókat és baktériumokat, ezt fertőtlenítéssel, klór-dioxid segítségével végzik nagyüzemi mennyiségben. A pseudomonas vagy legionella kezelését is fertőtlenítő szer adagolásával végzik. Néhány további érdekes téma, melyet érdemes elolvasni: ivóvíz tisztítás, fertőtlenítő szer vásárlás, klór-dioxid alkalmazása pseudomonas aeruginosa baktérium ellen, víz hálózat, ivóvízkezelés szakszerűen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése