2017. március 22., szerda

Víz Világnapja: kék szalag Európa térképén

A Víz Világnapja és a nagy kék szalag Európa térképén

A Duna Régió Stratégiában a Duna mellett kiemelt figyelmet kap a Tisza is

Budapest, 2017. március 22. – A Víz Világnapján, amikor még inkább előtérbe kerül, hogy óvjuk és védjük a Föld vízkészletét, fontos a Dunára is gondolnunk, hiszen a világ „legnemzetközibb”, és egyben Európa második leghosszabb folyója. A Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségi évének egyik legfontosabb célja, hogy a régió Európai Unión kívüli országaival való együttműködést még szorosabbra fűzze, amelyet leginkább a közelmúltban, magyar támogatással indult közös projektek szolgálják a leghatékonyabban.

A Duna Régió együttműködések eredményei több mint 100 millió ember életére vannak hatással – ez az Unió lakosságának egyötödét jelenti. Magyarország tavaly novemberben a Duna Régió Stratégia Pozsonyban megrendezett 5. Éves Fóruma során átvette a Stratégia soros elnökségét Szlovákiától. A magyar vezetésű stratégiai célkitűzések fontos eleme a nem EU-s országokkal történő együttműködés támogatása és erősítése. 

Magyarország számára a Duna kiemelt fontossággal bír, hiszen hazánk területe teljes egészében a vízgyűjtőjéhez tartozik. A Tisza a Duna vízrendszerének legjelentősebb mellékfolyója, a Dunába ömlő Tisza vizének 90%-a átfolyik hazánkon, valamint hazánk vízgazdálkodási és vízminőségi problémáinak túlnyomó része bizonyítottan a Tiszához köthető, ezért a Tisza menti együttműködés megerősítése a Duna Régió Stratégia szempontjából is elsődleges célkitűzés.

A tiszai együttműködés hosszú múltra tekint vissza. A Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) keretében 2004-ben, egy un. Tiszai szándéknyilatkozat aláírásával a Tisza vízgyűjtő országai létrehozták a Tisza Csoportot. Fontos mérföldkő volt mind a Duna Régió Stratégia, mind a magyar vezetésű ’vízminőség’ prioritás terület szempontjából a 2014-ben felállított Tisza Iroda, amely együttműködik a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság keretében megkezdett és sikeresen működő szakmai munka folytatásában és 2017 januárja óta fontos szerepet vállal a magyar kezdeményezésű és vezetésű JOINTISZA projekt lebonyolításában is.  

Az emberi beavatkozások és szélsőséges időjárási viszonyok következtében (árvíz, aszály, vízhiány) a Tisza vízgyűjtő területe komoly kihívások előtt áll, amelyek kezelése csak nemzetközi összefogással lehetséges. A JOINTISZA project az öt Tisza ország és nemzetközi szervezetek együttműködésén keresztül olyan intézkedések megfogalmazását tűzi ki céljául, amelyek megvalósítása a vízminőség, az árvízvédelem és aszály kezelés szempontjából is pozitív hatással bír.
A magyar vezetésű stratégiai célkitűzések fontos eleme a nem EU-s országokkal történő együttműködés támogatása és erősítése. A JOINTISZA projekt fontos szerepet tölt be ezen a téren is, mert Szerbia és Ukrajna közreműködik a projekt megvalósításában.

Üdvözlettel:

Heinrich Dorottya

WELL PR Ügynökség │ WELL PR Agency
1126 Budapest, Orbánhegyi út 50. │ T: +36 (1) 350-7390
E-mail: d.heinrich@well.hu
F: +36 (1) 350-7393
www.well.hu

 _____________________
ivóvíz kezelés, fertőtlenítés
télikert magyarország - víz, öntözés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése