2018. december 7., péntek

Napi vízszükséglet

Víz az emberi élet alapja


Vízszükséglet szervezet
Az emberi szervezet napi vízszükséglete.
Víz nélkül nincs élet. A szervezet legnagyobb mennyiségű összetevője a víz, amely nélkülözhetetlen az anyagcserében, a hőszabályozásban, a szervek és szövetek felépítésében, a kolloidozmotikus nyomás fenntartásában. Különböző élettani folyamatok számára közeget képez, befolyásolja a mirigyek kiválasztását, részt vesz az emésztési folyamat minden szakaszában. Sejtjeink tevékenységüket vízben végzik.

A szervezet vízszükséglete


A napi relatív vízszükséglet újszülötteknél a legnagyobb (180 ml/testsúlykilogramm), míg csecsemőkorban 100-150 ml/testsúlykg, a felnőtt szervezet esetén átlagosan 34-40 ml/testsúlykg. Amennyiben 2700 ml napi vízszükségletet veszünk figyelembe, ebből 1500 ml folyadékkal (ivással) és 850 ml táplálékkal jut a szervezetbe, míg 350 ml a szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során képződik. A hidrikus egyensúly fenntartásához a vízveszteség hasonló értéket mutat, esetünkben 2700 ml, melyből vizelettel 1500 ml, bőrön keresztül 600 ml, tüdőn át 450 ml és széklettel 150 ml távozik.

Könnyen kiszámítható, hogy az átlagos életkorú ember élete folyamán kb. 70 000 l víz fordul meg a szervezetében.

Ha fokozódik az anyagcsere, a vízszükséglet is nagyobb. A folyadékegyensúly biztosításához a megszokott vízbevitelt fokoznunk kell vízleadás esetén. A meleg mikroklíma, a nehéz munkavégzés során emelkedett anyagcsere, különböző kóros állapotok növelik a folyadékszükségletet. A nagy mennyiségű folyadék bevitele ellenjavallt azokban az esetekben, amikor az ürítés nem megfelelő: magas vérnyomás, érelmeszesedés, vérzés, vesekiválasztási zavarok, folyadékgyülemek.

A vízháztartás mérlege pozitív abban az esetben, ha a vízfelvétel nagyobb a kiürítésnél, ha viszont a vízveszteség nagyobb, akkor negatív. Ezeket a folyamatokat az idegrendszer és a hormonális rendszer szabályozza.

A folyadékháztartás zavarai


Az életfolyamatok akkor zavartalanok, ha normális a testnedvek ozmózisnyomása, reakciója, ionstruktúrája és térfogata. A víz-, az elektrolit- és a savbázis háztartás zavara általában következményes állapot, akkor alakul ki, ha a szabályozórendszer nem tudja helyreállítani az egyensúlyt. A zavarok az alapbetegséget súlyosbítják. Mind a szükségleteknél nagyobb mennyiségű, mind a hiányos vízellátás károsan hat a szervezetre.

Napi vízszükséglet. Az élő szervezet napi vízszükséglete pontosan meghatározható. A betegségek elkerülése érdekében fontos a megfelelően tisztított és fertőtlenített ivóvíz bevitele. Néhány további téma, melyet mindenki számára ajánlunk elolvasásra: egészséges anyagcsere, jó minőségű víz, ivóvíz fertőtlenítés, vízszükséglet meghatározása, egészséges életmód kialakítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése