2018. január 13., szombat

Ayurvédikus gyógynövények a télikertben

Télikert és gyógynövények
Kakaó és gyógynövények a télikertben

Otthon termesztett aloé és bazsalikom


A Budapesten épített télikertben vagy a beépített terasz meleg környezetében termeszthetünk, nevelhetünk olyan gyógynövényeket, melyek az Ayurvédiukus gyógyító útmutatóknak is megfelelnek. A legtöbb otthon is termeszthető gyógynövény valójában tipikus nyugati gyógynövény, melyet ayurvédikusan alkalmazhatnak az erre fogékony betegek.

Ayurvédikus szempontból a gyógynövénynek van íze (rasa), energiája (virya) és emésztés utáni hatása (vipaka). Az egyes gyógynövények a Vata, Pitta és Kapha csökkentéséért vagy növeléséért felelnek, de van olyan, mely eléri a VPK egyensúlyt. A Vata, Pitta és Kapha magyarázatára itt nem térünk ki, az ayurvédikus gyógymód hívei és kedvelői tisztában vannak ezzel.

A télikertben is könnyen termeszthető ayurvédikus gyógynövények önmagukban is elérnek bizonyos hatásokat, de semmi esetre sem válthatják ki az orvosi kezelést, mindenki csak saját felelősségre alkalmazhatja gyógyászati célokra.

Aloé


A beépített teraszon is könnyen nevelhető növény közismert és hasznos gyógynövény. Szanszkrit nevén Kumari, fiatal vagy szűz. Azért hívják így az aloét, mert a fiatalság erejét adja, és megújulást teremt a női szervezetben a szakirodalom szerint.

 • Hasznos része: húsa (frissen vagy por alakban).
 • Energetikája: keserű, fanyar, pikáns, édes.
 • Minden szövetre hat.
 • Ayurvédikus hatása: VPK – tehát egyensúlyt teremt.
 • Szervrendszerek: vérkeringés, emésztés, női reprodukció, kiválasztás.
 • Terhesség esetén nem ajánlott.
 • Felhasználási javaslat: Naponta háromszor 2 kávéskanállal vegyünk be egy csipetnyi kurkumával, általános erősítőszerként. Remekül kiegészíti a télikertben eltöltött pihenőidőt. Vízzel vagy almalével kellemesebb.

Az aloé kereskedelemben kapható változatát sok esetben felhígítják, ezért ajánlott otthon, a teraszon vagy a télikertben saját kezűleg termeszteni.

Bazsalikom


A bazsalikom nem csak a teraszon, hanem a konyhaablakban is kiválóan megterem.

 • Ayurvédikus energetikai hatása: pikáns (hevítő, Vata és Kapha csökken, Pitta növekszik)
 • Szövetek: plazma, vér, velő és ideg, reproduktív szövet.
 • Szervrendszerek: légzés, idegrendszer, emésztés.
 • Hatások: diaforetikus, lázcsillapító, idegerősítő, görcsoldó, baktériumölő, fertőtlenítő.
 • Javallatok: megfázások, köhögés, pangás a testüregben, fejfájás, ízületi gyulladás, reuma, láz, hasi felfúvódás.
 • Nem ajánlott magas Pitta esetén.
 • Elkészítése: főzet, por, lé, gyógyszeres ghi.

Tisztító hatása miatt minden télikertben és teraszon legalább egy bazsalikomnövénynek lennie kell. Az Ayurvéda hívek szerint a növény megköti a pozitív ionokat és boldogságot hoz a családra.


Budapest Terasz - Gyógynövénykert

Házilag termeszthető további fajták:
Mindig lehet a konyhánkban kapor, cayeni bors, babér. Növénytermesztés sajátkezűleg erkélyen, teraszon, ablakpárkányon cserépben.

  Kakaóbab és Ananász termesztése házilag


Ananász termesztése otthon. Tiszta víz kakaócserje öntözéséhez. Ayurvédikus gyógynövények, melyeket mindenki egyszerűen gondozhat otthon a télikertben. Az Ayurvéda gyógymód kedvelői és hívei a budapesti télikertben vagy a beépített teraszon, egyszerű edényekben vagy cserépben is termeszthetnek gyógynövényeket: aloét és bazsalikomot, vagy egyéb hasznos és egészséges fűszert, gyümölcsöket, kávét vagy kakaót. További érdekes olvasnivalókat ajánlunk itt: Ananász és kakaó termesztése házilag a Budapest Teraszonayurvédikus filozófia, gyógynövény termesztése, télikert építés, természetes életmód.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése