2013. szeptember 10., kedd

LENMAGOLAJ A TERMÉSZETES „MULTIVITAMIN”

A lenmagolaj nem csak egészséges, de elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Természetes állapotú, sárga színű olaj, kifejezetten  jellegzetes aromával.

Készítés
 A leszüretelt lenmagot tisztítás és szárítás után csigapréssel kisajtoljuk, így kapjuk a hidegen sajtolt lenmagolajat. Ezután egy tartályban helyezzük el, majd természetes ülepítést követően palackozzuk, így frissen kerül az Ön asztalára. Felbontatlan palackban 9 hónapig megőrzi szavatosságát,fénytől védett hűvös helyen tároljuk!

A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül  szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással  vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók  szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.  A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a  szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az  artériák működését és az energiatermelést. A Nemzetközi Rákkutató  Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai  kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és  hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.A lenmag segíti a test  összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj ajánlott. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Ellenben salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve nagyon finom. Legalább napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Más olajjal is kitűnő, például tökmagolajjal, mákolajjal, dióolajjal. A lenmagból kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása.
Sportolók akkor használnak lenmagolajat, ha diétáznak és a testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából valókra.
Hatékony szer a hörghurut kezelésére: a mag a betegség lefolyásának könnyítésében, az olaj pedig a görcsös összehúzódások enyhítésében segít. Így nemcsak a hörgőknek enyhítő gyógyír, hanem a tüdőnek is, ezét dohányosoknak kimondottan ajánlott a fogyasztása
Serkentheti az agyműködést és a vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben)
Szabálytalan szívverés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség.
Az olajban található kéksav – glikozidák miatt gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
A linolsav jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
Fogyasztása segít a fogyókúrában is (gyorsítja az anyagcserét), és a cukorbetegség megelőzésében. Így hát fogyasszuk és éljünk egészségesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése