2019. május 10., péntek

Ihatunk-e bátran csapvízet?

pet palack
Sokan azért vásárolnak palackos vizet, mert furcsának találják a vezetékes ivóvíz ízét, szagát
Budapesten egyre többen vélekednek úgy, hogy a vezetékes ivóvíz helyett érdemesebb palackos vizet vagy  ásványvizet fogyasztani. Terjed a vélekedés, hogy az előbbi egészségtelen, olyan anyagokat tartalmazhat, melyek károsak lehetnek az emberi szervezetre nézve. Van, aki házi víztisztító berendezéssel oldja meg a problémát.

De vajon megbízhatunk-e a csapvízben?

Hányan tudják Magyarországon, hogy a vezetékes vizet hatóságilag gyakrabban ellenőrzik mint a palackosat? Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladatai közé tartozik, hogy az ivóviz minőségét folyamatosan figyelemmel kísérik – a szabványoknak megfelelően –, és amennyiben annak (a helyi víz) minőségében kivetést találnak, a vízközmű társaságok felé azonnal nyilvánosságra hozzák észrevételüket és aggályaikat.

Valóban rossz a csapvíz íze?

Az alább ajánlott cikk szerint sokan azért szaladnak a legközelebbi boltba palackos vízért, mert furcsának találják a csapvizet, ám a rossz íz nem feltétlenül a nem megfelelő ivóvízminőség jele, hanem a vízfertőtlenítésé (klórozásé), vagy a víz ásványianyag-tartalmáé. Mindezt egy egyszerű házi szűrőberendezés használatával könnyen kiküszöbölhetjük.

Ha mindez nem nyújt megnyugvást számunkra, akkor még mindig lehet élni azzal a lehetőséggel, hogy: kapcsolatba lépünk a helyi ivóvíz-szolgáltatóval abból a célból, hogy elkérjük az éves vízminőség-jelentés másolatát (ennek alapján tájékozott döntést hozhatunk ivóvizünk kapcsán).

A vezetékes víz Magyarországon

Általánosságban elmondható: a magyarországi ivóvíz minden településen emberi fogyasztásra alkalmas, mégis sokan átállnak a palackos víz vásárlására az olcsóbb vezetékes víz fogyasztása helyett, holott számos kimutatás szól arról, hogy a csapvíz nemcsak iható, hanem jó minőségű, míg akár egyetlen liter palackozott víz is többezer idegen mikroplasztikus részecskét tartalmazhat.

A PET palackok szennyezik a környezetet, ennek ellenére a műanyag fkakonok gyártása egyre jobban nő, és a műanyaghulladék-felhalmozódás következtében az újrahasznosítás korántsem olyan hatékony, mint ahogy azt gondolnánk, bár a PET palack fertőtlenítés technológiai feltételei adottak.

Minderről bővebben:

Csapvíz vs. palackos víz / ásványvíz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése