2013. június 10., hétfő

A legegészségesebb süti, antioxidánsokkal dúsítva

Szőlőmag segítségével lehetséges antioxidánsokkal dúsított sütemény előállítása - derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Journal of Food Science című szakfolyóiratban tettek közzé.

A szakértők szerint a szokásoshoz képest tízszer több antioxidánst tartalmazó desszert éppolyan finom lenne, mint hagyományos társai. A szőlőmag-kivonat igen gazdag antioxidánsokban, amelyek az emberi szervezet számára hasznos vegyületek, hiszen segítenek a szabadgyökök negatív hatásainak mérsékelésében. Ezáltal megelőző szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében. Ételösszetevőként azonban két hátrányuk is van: egyfelől kesernyések, ráadásul rosszul reagálnak a hevítésre.
A hátulütőket egy olyan technológiával lehet kiküszöbölni, melynek során az antioxidánsokat mikroszkóp alatt egy bizonyos anyaggal vonják be, így javítják az ízt és a hőtűrést.

Az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet (IFT) tanulmánya további vizsgálatot javasol arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns-mikrokapszulák beépíthetőek-e a sütőipari termékekbe a fogyasztók preferenciáit figyelembe véve. Emellett a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a különleges sütemények akkor arathatnak igazán nagy sikert, ha felvilágosító kampány előzi meg forgalomba hozatalukat, mert a közönségnek is tisztában kell lennie az antioxidánsok jótékony hatásaival. Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, hisz mi sem fontosabb annál, hogy egészségesen táplálkozzunk és ne keljen lemondani a délutáni sütizésről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése