2013. április 13., szombat

5 érv a biotermékek mellett

Kétségtelen, hogy az ember egészsége közvetlenül függ attól, hogy milyen környezetben él, milyen élelmiszereket és milyen vizet fogyaszt. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen a talaj, ahol a zöldségeket, gyümölcsöket termesztik, valamint attól is, hogy mivel kezelik ezeket a terméseket, hiszen ez határozza meg a gyümölcs-, zöldség- és gabonafélék egészségügyi tulajdonságait.

A biotermékek fogyasztása folyamatosan növekedik, de még sokan kételkednek abban, hogy valóban jobb minőségűek, egészségesebbek-e, mint hagyományos társaik.
Bár áruk sokszor kétszer-háromszor annyi, ez nem mindig biztosíték a jobb választásra. Lássuk, melyek a legfontosabb tapasztalatok, amelyek a kutatások során kiderültek.





1. Magasabb vitamintartalom
A biozöldségek és gyümölcsök vitamintartalma magasabb, mint hagyományos társaiknak. Ezt a kutatók részben az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási rendszerének, részben pedig a gyomirtószerek kiiktatásának tulajdonítják. A kutatások során az ökotermékekben több ásványi anyagot és nyomelemeket, de kevesebb nehézfémet lehetett kimutatni.

2. Egészségvédő hatás
A biozöldségekben- és gyümölcsökben olyan egészségvédő anyagok találhatóak, amelyek egészségvédő hatásúak és hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, segítik az immunrendszer működését, szabályozzák a vérnyomást, baktérium- és vírusellenesek és antioxidáns hatásúak. Ezek az egészségvédő anyagok megtalálhatóak a hagyományos zöldségekben és gyümölcsökben is, viszont a biotermékekben nagyobb mennyiségben, hiszen a termesztés során nem használnak vegyszereket, ami ezeket az anyagokat elpusztítaná, roncsolná.


3. Kevesebb nitrát
A biozöldségek alacsonyabb nitráttartalma egyértelműen a nitrogén műtrágyák mellőzésére vezethető vissza, így a szervezetünkbe is kevesebb káros anyag jut.

4. Kevesebb gombatoxin
A kutatási adatok szerint a bionövényekben kevesebb a gombatoxin ( fuzárium, és egyéb más gombák emberi egészségre ártalmas méreganyagai), és ritkábban is mutatható ki. Ennek fő magyarázata a biogazdálkodásban alkalmazott vetésforgó és a rezisztens fajok alkalmazása.

5. Az anyatej minősége
A kutatások bebizonyították azt is, hogy a biotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb az omega-3 zsírsavak és a telítetlen zsírsavak mennyisége, és az ökotermékek táplálkozásbeli arányának megfelelően csökken a növényvédőszer-maradványok koncentrációja is a szervezetben.


A növényvédőszerek egészségkárosító hatásai:

  • daganatos megbetegedéseket, fejlődési rendellenességeket okozhatnak;
  • károsíthatják a hormonális rendszert, az immunrendszert, az idegrendszert, az örökítő anyagot;
  • allergiát okozhatnak vagy segíthetnek elő;




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése