2013. július 30., kedd

Hársfa tea

Íme egy újabb gyógyító hatású csodanövény. A hársfa tea főként a légzéssel kapcsolatos panaszokon segít. Kiváló mandulagyulladás és a különböző szájinfekciók ellen. Felső légúti hurutok, lázas meghűlés, köhögés, gyulladások esetén izzasztó hatású. Segít a szervezetnek átvészelni a betegséget, tisztító hatása révén felgyorsítja azok lefolyását. Továbbá enyhe vizelethajtó és jó szívzavarok ellen is.


Jelentős még stressz-ellenes és nyugtató hatása is. A hársfa virágot gyakorta használják a gyógyászatban, mint nyugtató, lazító hatású anyag. A hársfa virág egyike azon nyugtató hatású anyagoknak, amit bárki, akár hosszú ideig is használhat.

Hársfa tea elkészítése:
Helyezzünk a csészébe 1 db filter tasakot, vagy 2 gramm hársfavirágzatot, amit forrázzunk le 2 dl vízzel. A forrázatot lefedve állni hagyjuk, majd ízesítve fogyasztjuk. Gyermekeknek gyengébb főzetet készítsünk.
A hársfa teának az íze nagyon finom, ezért nem lesz problémánk fogyasztásakor.

2013. július 26., péntek

Könnyen betartható tippek a változtatáshoz

Fontos a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása


Egyre inkább előtérbe kerül a természetes életmód és egészséges táplálkozás, mert a mindennapi stressz, szorongás miatt sokan az édességekben, nagy evésekben-ivásokban látják a feszültségek feloldásának a lehetőségét, emellett mozgásszegény életmódot folytatnak, a zsíros-húsos, koleszterines és cukros ételeket preferáló gyorséttermek kínálatából választanak, az édes és szénsavas üdítők, a felfújt édességek, a finomított fehér kenyér és az alkoholos italok képezik táplálékukat. Pedig nagyon fontos szerepet játszik a te táplálkozásodban is a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása. (Az étrended 30-35%-át alkossa, megosztva, mintegy 6-11 adagnyit.)



Miért van szükséged rá?
A zöldségeknek csekély a szénhidrát- és zsírtartalmuk, alacsony az energiatartalmuk is, emiatt különösen hasznosak diétázók számára. Ugyanakkor jelentős alkotóelemeik az élelmi rostok, amelyek gátolják a zsírok és a koleszterin felszívódását.

Ajánlott mennyiség belőle
A javasolt mennyiség mintegy 6-11 egység fogyasztása belőlük naponta. Zöldségből mindig egy kicsivel többet, mint a gyümölcsből. Fogyaszthatod frissen vagy párolva, esetleg főzeléknek elkészítve. Naponta egyél meg 5-6 mennyiségű zöldséget, 4-5 egység gyümölcsöt. Egy adag = 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db sárgarépa, 1 db uborka, 10 dkg főzelék, 10 dkg főtt hüvelyes (lencse, bab, borsó), 10 dkg burgonya, 1 db alma, 1 db narancs, 1 db banán, 1 db őszibarack, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl natúr zöldség- vagy gyümölcslé.

Hogyan építsd be az étrendedbe?
• A főétkezésekhez kínálj mindig egy kevés gabonát és párolt zöldségeket.
• A köztes étkezésekre, úgynevezett snackekre nassolj gyümölcsöt vagy rágcsálj sárgarépát, angol zellert, brokkolit.

Könnyen betartható tippek a változtatáshoz
• Étrended változatos legyen: egyél gyümölcsöt, zöldségfélét, főzeléket, halat, barna kenyeret. Rendkívül magas a száraz hüvelyesek rosttartalma, és jelentős a kukorica, zöldborsó, petrezselyemgyökér rostértéke is. A nyers gyümölcs vagy zöldség mindig magasabb rosttartalmú, mint a főtt.
• A fehér kenyeret cseréld le barna kenyérre. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona héját is, ezért magasabb a rosttartalma.
• A finomított fehér lisztből készült termékek helyett részesítsd előnyben a Graham-, kukorica-, tönköly- vagy rozslisztből készülteket.
• Tésztafélék közül is válaszd a teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készültet.
• Ügyelj arra, hogy egy-egy étkezés alatt megegyél legalább 3-4 gramm rostot!
• Fehér rizs helyett használj barna rizst, mivel ennek magasabb a rosttartalma.
• Az alacsonyabb rosttartalmú élelmiszereket dúsítsd különböző korpákkal (búzakorpa, zabkorpa) és gabonapelyhekkel (rozs-, zab-, kukoricapehely).
• Együnk kevesebb zsíros ételt.
• Konyhatechnikai eljárások közül a gőzben főzést, a párolást részesítsd előnyben, vagy készítsd ételeidet fóliában, sütőzacskóban, római tálban.
• Mellőzzük a rántást, a habarást. A levest, főzeléket sűrítsd önmagával vagy kukoricakeményítővel.
Egy kis odafigyeléssel egészségesebben tudunk táplálkozni, csak kell egy kis akarat is hozzá.

Az egészségesen táplálkozók nehezebben betegednek meg, kerüli őket a szorongás, stressz, depresszió

2013. július 22., hétfő

A cickafarkfű gyógyhatásai

A cickafarkfűből készült teát nagyon szeretem. Hihetetlen, hogy mennyire gyógyhatású. A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, sekentő és nyugtató, idegerősítő, görcs- és szélgörcsoldó, vérzéscsillapító, vizelethajtó, epetermelést serkentő és epehajtó, reuma és fertőzés elleni szer, antihisztaminikum, és hormonhatással is rendelkezik.
Hatóanyagai: glikozidikus keserűanyag, illóolaj (0,05–0,25%) – amelynek komponensei a kamazulén, a kámfor, a szabinén, a cineol, a pinén és a borneol –, mentol és achilein alkaloidok, kumarin, cserzőanyag, hangya-, ecet-, szalicil- és sztearinsav, valamint flavonoidok.

Gyógyító tippek:

1. Étvágyfokozó, emellett javítja az emésztést, enyhíti a görcsöket a vékony- és vastagbélben, megszünteti a felfúvódást, a kellemetlen teltségérzést. Mivel javítja a kiürülési reflexet, alkalmazhatjuk hashajtó helyett. Jót tesz hosszú betegeskedés alatt fellépő emésztőrendszeri fájdalmak, anyagcserezavarok ellen is.

Teáját a következőképpen készítsd el: 1 evőkanálnyi virágot forrázz le 2 dl vízzel, 15 percig hagyd ázni, majd szűrd le. Naponta 2 alkalommal fogyaszd édesítés nélkül, étkezés előtt fél órával.

2. Vizelethajtó és tisztító gyógytulajdonságának köszönhetően alkotórésze a reuma elleni és antiszklerotikus teakeverékeknek. Csalánnal, mezei zsurlóval, körömvirággal, fehér fagyönggyel és galagonyavirággal kombinálva jól bevált érelmeszesedés ellen is.

3. A kamazulén antihisztaminikus hatása miatt – főleg gyerekeknél – hatásos asztma ellen, így a köptető hatású gyógynövények (ökörfarkkóró-virág, kankalinvirág és -gyökér), valamint a kamilla, a palástfű, a csalán, a kakukkfű és a körömvirág mellett része az asztmaellenes teakeverékeknek.

4. Az emésztőrendszerben csillapítja az enyhe átszivárgó vérzéseket (például aranyeres bántalmaknál). Urogenitális sebészeti beavatkozások után forrázatát hideg állapotban alkalmazd, hogy a kolin és a betain hatása jól érvényesüljön. Kolinja enyhén csökkenti a magas vérnyomást is.

5. Alkalmazható az éjjeli bevizelés kúrálásában, de csak depresszió elleni (bazsalikom és orbáncfű), valamint idegerősítő (citromfű, levendula, macskagyökér, borsmenta és majoránna) gyógynövényekkel kombinálva hatásos.

6. Jó gyógyszere a női betegségeknek, de 3 hónapnál hosszabb távon nem ajánlott azoknak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, illetve akik tudják magukról, hogy hajlamosak a rosszindulatú daganatokra (100 g virágban ugyanis 1000 NE ösztrogénaktivitású női hormonhoz hasonló anyag van). Bárki más azonban nyugodtan fogyaszthatja a cickafarkfűteát női bajokra, mert a növényi hormonpótlás egészségesebb, és nem okoz mellékhatásokat, mint a szintetikus gyógyszerek.

7. Enyhíti a változó korban fellépő kellemetlen tüneteket. Komlóval és édesköménnyel kombinálva csillapítja a hőhullámot, a fejfájást.

8. Csökkenti a menstruációt kísérő erős fájdalmat, és normalizálja a rendellenes vérzést, de az úgynevezett behangoló teát csakis a menstruációs ciklussal összhangban szabad alkalmazni, mégpedig két lépésben.
Első lépésként készítsd el az 1. típusú teát: 200 g cickafarkfűvirág, 50 g komló és 50 g édeskömény keverékéből 1 evőkanálnyit 2,5 dl vízben forralj fel, s 15 percnyi lúgozódás után szűrd le. Naponta 2 alkalommal igyál 2,5 dl teát, de nem mindennap, hanem a menstruáció befejezését követő első naptól 14-15 napon keresztül.
Második lépésként: a 16. naptól kezdve viszont a progeszteronhormon-hatással rendelkező gyógynövényekből – 50 g apróbojtorján, 150 g palástfű és 100 g rozmaringlevél keverékéből – az előbb leírt módon elkészített teát idd (ebben nem szerepel a cickafarkfű!) az újabb menstruáció jelentkezéséig, majd a menstruáció végétől megint következhet az 1., illetve a 2. tea, mindaddig, amíg a rendszertelen ciklus helyre nem áll.

9. Férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás kezelésében, az ellenkező nem hormonjainak gyógyhatására alapozva veszik hasznát, hiszen keserűanyaga ugyanolyan biológiai hatással rendelkezik, mint a női ösztrogén hormon.

10. Visszérgyulladásra idd a következő teát: körömvirág, gyermekláncfű, mályvagyökér, apróbojtorján, orbáncfű, levendula, feketenadálytő-gyökér, útifű és cickafarkvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2-4 órán keresztül áztass 3 dl vízben, majd gyenge lángon 3 percig főzd, hagyd állni 15 percig, s nagy lyukú szűrőn szűrd le. Naponta 2-3 alkalommal fogyaszd, étkezés után.

11. Fogfájásra öblítőként alkalmazd, borsmentával és macskagyökérrel 1:1 arányban kombinálva. A keverékből 1 evőkanálnyit 2 percig főzz 5 dl vízben, és ezzel öblögesd a szájüreget.

12. Vizes és szeszes kivonata gyógyítja a szájban előforduló fertőzéseket. A gyulladt ínyt bíborvörös kasvirág szeszes kivonatával kombinálva ecseteld, aftózisoknál zsályával és apróbojtorján szeszes kivonatával együtt használd. A bőrkiütések kezelésében szintén jól bevált szer.

13. Szeszes kivonatának bemasszírozásával enyhíthetők a reumatikus és ízületi bántalmak: fellazítja, oldja a csomókat, csökkenti a fájdalmat. Tinktúrája alkotórésze fájdalomcsillapító, izomlazító, valamint belső szervek gyógyítására alkalmazható hidratáló krémeknek, amelyeket hosszasan kell bemasszírozni a beteg szerv fölötti bőrbe, mintha szúrás nélküli injekciót adnánk.

Figyelem!
Nők a cickafarkfüvet csak a menstruáció végét követő első naptól használják, mert hormonzavart okoz! Kivétel a petefészek-gyulladás: ilyenkor a teljes gyógyulásig engedélyezett palástfűvel kombinált használata. Daganatos nők számára ellenjavallt.
Mellékhatás, mérgezés: Fogyasztása sötétbarnára színezi a vizeletet – nem kell tőle megijedni, nem vérről van szó! Túlérzékeny emberek allergiás kiütéssel, hasmenéssel reagálhatnak rá. Az ajánlott adagokat ne lépd túl!
Fogyasszuk és éljünk egészségesen.

2013. július 18., csütörtök

Tenger gyümölcsei

Ma már bárhol kaphatunk kagylót, rákot, tintahalat mégis sokan idegenkednek tőlük. Aki szereti a halat, annak ezek a halízű ”herkentyűk” sem valószínű, hogy gondot okoznának. Ha kicsit többet fogyasztanánk belőlük, a húsfélékből pedig kevesebbet, nagyot lépnénk előre az egészségünk megőrzése tekintetében.


De mitől olyan egészségesek a tenger gyümölcsei?

A halhoz hasonlóan magas fehérjetartalom (17-20%), minimális zsírtartalom (csupán néhány százalék).
Több olyan létfontosságú ásványi anyag van bennük, amelyeket másból nehéz beszerezni.

  • Immunrendszer erősítő
  • Idegrendszert védő
  • Potencianövelő hatás

Legegyszerűbben és legegészségesebb formában hogy tudjuk beszerezni?

Kagyló üvegben, többféle ízben (natúr sós lé, natúr enyhén ecetes lé, paradicsomos szószban, stb.). Teljes kiőrlésű kenyérrel és valamilyen nyers zöldségfélével egy üveg kétszeri kiadós, egészséges étkezést biztosít.

Fagyasztott zacskós formában (van külön-külön rák, kagyló, de vegyes mix is). A zacskókon néha felhasználási javaslatot is találunk, ezek általában már előfőzött termékek. Sütni nem javasolt, mert nagyon összeesnek, néhány perces főzés után tehetjük őket raguba, szendvicsre, salátába.

Halpultokon gyakran garnélarák is kapható. A páncéljától általában nekünk kell megszabadítani az egzotikus falatokat, a fejét nem érdemes megenni, bár amikor Japánban voltam, egy kinti kolléga elropogtatta az orrom előtt… Ezek is általában előfőzöttek, én szendvicsre szoktam tenni, de lehet próbálkozni bármilyen megoldással.

Van, ami nem ajánlatos?

Igen, a surimi. Ez szintén egy a sok megtévesztés közül, ami az élelmiszeripar számlájára írható. Valójában nem is tartozik a szigorú értelemben vett tenger gyümölcsei közé, mert nem egy élőlény, hanem csak egy feldolgozott haltermék. Gyakran aljas módon még rákolló formájúra is alakítják a halhúsból, és mesterséges színezékből, mesterséges tartósítószerekből álló terméket, pedig semmi köze a rákhoz. Ha nem lenne „szennyezett” mesterséges adalékanyagokkal, különösebb baj nem volna vele.

Csak arra kell odafigyelnetek, hogy a tenger gyümölcsei egy igen gyorsan romlandó termékcsoport! Fogyasszátok bátran, mert tényleg nagyon egészségesek és hamar megfogjátok szeretni.