2012. december 14., péntek

Homeopátia - gyógyászat vagy placebohatás?

Mi a homeopátia?

Sokan szidják, sokan hisznek benne - de kevesen tudják, voltaképp miről is van szó.

A Wiki vonatkozó szócikke szerint a homeopátia (a görög ὅμοιος, homoiosz = hasonló és πάθος, pathosz = szenvedés, kór szavak összetételéből) vagy hasonszenvi gyógymód egy olyan alternatív (és sokak által ma is vitatptt) gyógymód, amelyet elsőként bizonyos Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században.

A homeopátia hívei és alkalmazói szerint a betegségek hatékonyan kezelhetők olyan szerekkel, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.

Szkeptikus vélemények szerint a homeopátia elmélete tudománytalan, gyakorlata a kuruzsláshoz hasonlatos, látszólagos eredményei placebohatáson, önszugesszión - nemritkán önámításon alapulnak.  

Tény, hogy a homeopátia placebohatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai tények nem támasztják alá. Ám tény az is, hogy világszerte százezrek számolnak be gyógyulásról, betegségük könnyebb lefolyásáról, javuló közérzetről.

A homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így a kritikusok szerint, ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen és alapvető tudományos elveket sért, ellentmond a korszerű orvoslás bevált gyakorlatának. Ezen túl: a homeopatikus kezelés alá vont beteg nem kapja meg a valóban fontos hagyományos gyógyszereket - ezzel egészségét kockáztatja.

E vélekedéseknek ellentmondva az utóbbi években több olyan kutatási eredmény jelent meg, amely homeopatikus hígítású ágensek kimutatható biológiai, biokémiai hatásáról, mint érdekes jelenségről számolt be - gyakran hitelesnek számító szakmai orgánumokban.

Az alternatív gyógymód kritikusai kiemelik, hogy kevés színvonalas tanulmány van, amely a homeopátia hatásosságát ténylegesen alátámasztaná, a következtetéseik nem eléggé határozottak, és a megismételhetőségük – ami a tudományos megalapozottság egyik kulcstényezője – a legjobb esetben is problematikus.

A hatásosságot alátámasztó, meggyőző tudományos bizonyítékok hiánya és az aktív hatóanyag nélküli szerek használata miatt a homeopátiát áltudománynak, kuruzslásnak vagy – egy 1998-as áttekintő cikk szavaival – „legjobb esetben placeboterápiának, legrosszabb esetben sarlatánságnak” tartják.

A betegek azonban (a placeboeffektus révén vagy más, kiderítetlen okokból) valóban tapasztalhatják a közérzetük javulását, javulhatnak a pszichológiailag vagy viselkedéssel befolyásolható tünetek, mint a krónikus fájdalom, kimerültség, szorongás vagy depresszió.

A hagyományos gyógyító szerek tesztelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályok számos országban nem terjednek ki a homeopatikus szerekre. A homeopátiás kezelést, gyógyítást, szerbevitelt évente legalább egyszer igénybe vevők száma  az Egyesült Királyságban és Egyesült Államokban végzett kutatások szerint 2 % körüli - Indiában viszont 15 százalék.

2005-ben világszerte mintegy 100 000 orvos alkalmazta a homeopátiát, így ez az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott kiegészítő gyógymód.

Magunk hívei vagyunk az alternatív gyógymódoknak, de a saját húgyunkat mégsem innánk meg. Placebó ide vagy oda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése