2016. május 12., csütörtök

Gyógynövények a télikertben - Zodiákumok

Az ayurvédikus zodiákum teleltetése


Kukorelly Endre Egy gyógynövény-kert című verse ezekkel a sorokkal kezdődik (azonos című könyve 1993-ban jelent meg a Megvetőnél: "egy jól bejárt kert, itt virulnak és száradoznak" a régebbi és akkor még új versek).

Amikor a kert valahány aprócska
zugában villogva elöl, vagy
a mély árnyékban hátramaradt
minden szabad kis virágfejet
ingatni kezd a szél, és valamennyi
megbújó szálacskát és levelet,
a lebegőt, a lehullót s a földet is,
a köveket meg a kövön szétnyíló

A Gyógnövénykert normális esetben a szabadban található, de ha alkotói szempontból közelítünk, nem nagy tévedés egy dolgozószobába, az író alkotóműhelyébe képzelni ezt a kertet. És ha már idáig eljutottunk egy zord januári reggelen, ugrásnyira vagyunk attól, hogy egy télikertet képzetét felelevenítsük. Bár a dolog virtuális, ám Tsúszó Sándor ténylegesen is egy írószobának berendezett télikertben írta szövegeit.

Terasz építés - télikert gyártás

gyógynövény télikert
Merthogy a kellemes mediterrán klímával rendelkező üvegszobák műanyag kupola alatt igencsak alkalmasak mindenféle meleg kedvelő növény elhelyezésére, nevelésére. A gyógynövények némelyike is ilyen, például az indiai gyógyászatban alkalmazott ayurvédikus zodiákumok, amelyek a mi égövünkben nem élnek meg természetes kürülmények között, így teleltetésük csak fűtött lakásban, illetve, ami jobb: déli tájolású üvegházban, télikertben lehetséges. A zodiákum jellegű gyógynövények és fűszernövények nevelése már önmagában is lilektisztító hatású.