2013. szeptember 30., hétfő

A mozgás és a sport jelentősége a szívbetegségek megelőzéséért

A fizikai aktivitás rövid- és hosszú távon is pozitív hatással van a szervezetünkre. A mozgás jelentőségére vonatkozó első adat évtizedekkel ezelőtt - arról szólt, hogy a londoni autóbusz vezetők között gyakoribb a szívinfarktus, mint az autóbusz kalauzok között. Az epidemiológiai felmérések ugyanakkor azt is bizonyították, hogy a buszvezetők átlagos testsúlya és vérnyomása is magasabb volt a kalauzoknál talált értékeknél. A mozgásszegény életmód közvetlenül is veszélyeztető tényezőnek, rizikófaktornak tekinthető abban a tekintetben is, hogy elősegíti más rizikófaktor (elhízás), ill. betegség (magas vérnyomás) kialakulását.

Joggal merül fel a kétely: mennyiben bizonyított az a felfogás, hogy a testmozgás hasznos és veszélytelen szívbetegség után. A testmozgás, a szív és a keringési rendszer veszélytelen terhelhetőségének megállapítása ugyanolyan orvosi feladat, mint a szükséges gyógyszerekre vonatkozó javaslat. Orvos által ellenőrzött körülmények között kell meghatározni azt a terhelési fokozatot, ami nem okoz panaszt vagy olyan eltérést, ami a szív vérellátási zavarára utal. Fontos tudni, hogy a szív keringésének zavara panasz nélkül is előfordulhat.

A kívánatos és a veszélytelen terhelési szint meghatározása után a heti 5-4 alkalommal 50-60 perces mozgás a szív és a keringési rendszer ökonomikus működésének kifejlődését segíti elő, hozzájárul ahhoz, hogy a szívben oly módon változzon meg a vérellátás, amely gátolja újabb szívinfarktus kialakulását. A terhelés nagyságának mérésére a MET-el (metabolikus egyenértéket) használjuk, amely az oxigénfogyasztás mérésén alapszik. A nyugalomban lévő egyén 1 MET-nek megfelelő oxigént fogyaszt (1 MET = 5.5 ml oxigén/ testsúlykg/ perc).

Aki rendszeresen kocog, úszik vagy kerékpározik, csökkenti a szívbetegég kialakulásának kockázatát is. A sport nem csak izmainkat erősíti, hanem hozzájárul szellemi frissességünk megőrzéséhez is.

2013. szeptember 25., szerda

Banános zabos keksz

A diéta egy hosszú kiképzés, és hogy ne legyenek olyan szürkék a napjaink, készítsünk diétás nassolnivalót.

Hozzávalók:
3 banán
1/3 bögre reszelt alma/almapüré
2 bögre zab
1/4 bögre mandulatej
1/2 bögre mazsola
1 teáskanál vanília
1 teáskanál fahéj

Elkészítés:
Keverjük el a lisztet a szódabikarbónával egy tálban. Adjuk hozzá a cukrot és a zabot is- melynek negyedét megőrölhetjük, mielőtt beletesszük.

Közben olvasszuk fel a vajat. Ha folyékony, tegyük bele a juharszirupot vagy a mézet. Ha ezek elvegyültek, tegyük hozzá a száraz keverékhez.

Gyúrható masszát kell kapnunk. Formázzunk kb 22-25 golyót ezekből, tegyük tepsibe, amit előzőleg leterítettünk sütőpapírral. (Ha nincs, akkor kenjük ki vajjal alaposan a tepsinket)

Tegyük előmelegített sütőbe, 160 fokon süssük aranybarnára - ez körül-belül 7-15 perc lesz. Fogyasszuk egészséggel, mert ennyit mindenki megengedhet magának.

2013. szeptember 20., péntek

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL

Nem mindenki tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, hogy ne kerüljenek fel plusz kilók, de ami a legfontosabb, hogy egészségesek legyünk. Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy mit ért egészséges táplálkozáson, tízféle választ kapnánk.

A válaszoknak azonban lenne egy közös vonása: sajnos, az egészséges táplálkozást nem engedhetem meg magamnak, mert Magyarországon ez elérhetetlen. Ebből kiderül, hogy a legtöbben elképzelünk magunknak a saját ízlésünk szerint megfelelőnek tartott, drága és gyakran felesleges különlegességeket tartalmazó táplálkozást, és azt mondjuk egészségesnek.
Az egészséges jelző arra utal, hogy jó táplálékválasztással, menütervezéssel, ételkészítéssel és étkezési ritmussal elegendő energia és tápanyag kerül a szervezetünkbe ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk. Ehhez ismerni kell az egészséget védő, megőrző és a betegséget megelőző, azaz az “egészséges táplálkozás” útmutatásait.

Az egészséges táplálkozás annyi energiát juttat a szervezetbe, amennyire szükség van, nem többet, nem kevesebbet. Az egészséges, nem diétázó embernek nem kell számolni a táplálék energiatartalmát, hanem rendszeresen mérnie kell a testtömegét, hinnie kell a tükörnek és a centiméternek. Aki azt tapasztalja, hogy a testtömege beleillik a testmagasságának megfelelő értékek határai közé és a testtömeg a rendszeres (heti) ellenőrzés alkalmával nem mutat változást, annak a szervezete éppen a szükséges energiamennyiséghez jut, vagyis mennyiségileg jól táplálkozik. A fogyás vagy a hízás a kelleténél kevesebb, illetőleg több energia bevitelére utal, s az ok kivizsgálása a kezelőorvosra tartozik. Minél többféle élelmi anyagból, élelmiszerből, ételféleségből és minél változatosabban táplálkozik valaki, annál nagyobb biztonságban lehet afelől, hogy a szükséges tápanyagok mind és elegendő mennyiségben bekerülnek szervezetébe.

A zöldség- és a főzelékfélék, valamint a gyümölcsök többsége energiaszegény, ezért ha nyersen fogyasztjuk vagy az elkészítés során nem alkalmazunk zsiradékkal, liszttel, zsemlemorzsával vagy zsemlével történő dúsítást, megőrizhetjük ideális testtömegünket. Ráadásul ezek a táplálékok nem növelik a zsír- és koleszterinbevitelt, sóban szegények, másrészt gazdag forrásai az igen értékes, betegségmegelőző hatású, vízben oldódó élelmi rostoknak. Egy kis odafigyeléssel megőrizhetjük egészségünket.

2013. szeptember 10., kedd

LENMAGOLAJ A TERMÉSZETES „MULTIVITAMIN”

A lenmagolaj nem csak egészséges, de elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Természetes állapotú, sárga színű olaj, kifejezetten  jellegzetes aromával.

Készítés
 A leszüretelt lenmagot tisztítás és szárítás után csigapréssel kisajtoljuk, így kapjuk a hidegen sajtolt lenmagolajat. Ezután egy tartályban helyezzük el, majd természetes ülepítést követően palackozzuk, így frissen kerül az Ön asztalára. Felbontatlan palackban 9 hónapig megőrzi szavatosságát,fénytől védett hűvös helyen tároljuk!

A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül  szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással  vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók  szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.  A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a  szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az  artériák működését és az energiatermelést. A Nemzetközi Rákkutató  Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai  kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és  hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.A lenmag segíti a test  összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj ajánlott. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Ellenben salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve nagyon finom. Legalább napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Más olajjal is kitűnő, például tökmagolajjal, mákolajjal, dióolajjal. A lenmagból kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása.
Sportolók akkor használnak lenmagolajat, ha diétáznak és a testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából valókra.
Hatékony szer a hörghurut kezelésére: a mag a betegség lefolyásának könnyítésében, az olaj pedig a görcsös összehúzódások enyhítésében segít. Így nemcsak a hörgőknek enyhítő gyógyír, hanem a tüdőnek is, ezét dohányosoknak kimondottan ajánlott a fogyasztása
Serkentheti az agyműködést és a vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben)
Szabálytalan szívverés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség.
Az olajban található kéksav – glikozidák miatt gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
A linolsav jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
Fogyasztása segít a fogyókúrában is (gyorsítja az anyagcserét), és a cukorbetegség megelőzésében. Így hát fogyasszuk és éljünk egészségesen.

2013. szeptember 5., csütörtök

Egészséges nassolnivaló

Bármennyire is oda figyelünk táplálkozásunkra, néha szeretnénk enni valami finomat, és miért ne lehetne az is egészséges. Mondhatni egy nyers (szerű) desszert receptről van szó, amennyiben a steviás csokis pasztilla belefér a nyers konyha köreibe. A bio, és a csak kakaóvajas, cukormentes csoki belefér a keretekbe. Na, hát akkor egy sport szelet szerű csokis desszertet sikerült összerakni pár perc alatt datolyából, kókuszlisztből. Egészen finom, remek állagú. Egyelőre ez egy új terület számomra, ezért is igyekszem óvatosan fogalmazni. Minden esetre desszertben ez egy egészen jó irány, de meg kell jegyeznem, nagyon tömény. Keveset érdemes készíteni, és enni is belőle. 

egészség

Sport szelet
Hozzávalók kb. 20 db kis kockához: 250 g puha, magozott datolya, fél banán (kb. 50 g), 2 ek natúr kakaópor, 50 g kókuszliszt
A mázhoz: 50 g steviás csokoládé pasztilla, egy ek hidegen sajtolt dióolaj, vagy kókuszolaj

A magozott datolyát beáztattam egy kis langyos vízbe, mert nem találtam elég puhának.
Majd kinyomkodtam, és fél banánnal pépesre turmixoltam.
A pépbe kevertem először a kakaóport, majd belegyúrtam a kókuszlisztet is.
Ebbe a desszertbe, hogy a megfelelő állagot elérjük nem a kókusz reszeléke, hanem kifejezetten a lisztté őrölt változata kell. Ez a liszt teljesen felszívja magába a banános datolya nedvességét, és pont olyan lesz a desszert állaga, mint a sport szeletnek. 
A masszát kb. 2 cm vastag koronggá, vagy négyzetté nyújtjuk.
A csokipasztillát vagy összetört csokoládét egy ek olajjal vízgőz felett felolvasszuk, és ezzel leöntjük az alapot.
Kihűtjük, majd kis kockákra vágjuk.
Nagyon tömény, ne együnk egyszerre sokat belőle, maximum egy-egy kockányit. Hűtőben napokig eláll. 
Nagyon finom nassolni való, mindenki kipróbálhatja.