2013. augusztus 11., vasárnap

Cézársaláta

Egy újabb finomság, majonéz nélküli cézársaláta. Így is kiadós a tápértéke. Ezért ügyelve a az adag mennyiségére, ebédre, vagy vacsorára önálló fogásként fogyaszthatjuk.

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg ceruzabab
1-2 nagyobb fejes saláta
zellerszár
40 dkg főtt, kicsontozott csirkemell
1 gerezd fokhagyma
pirított kenyér
3 dkg parmezán sajt

Az öntethez:
dijoni mustár
3 ek olívaolaj
3 mokkáskanál borecet
2 ek zsírszegény natúr joghurt
porcukor
Worcester-szósz

Elkészítés
Egy nagyobb vagy két kis szelet kenyeret vágj kockákra, szórd a tepsibe és a sütőben pirítsd meg. A tojást főzd keményre. A zöldbabot sós vízben kell puhára főzni. Ezalatt a zöldségeket és a húst aprítsd fel. Az öntet hozzávalóit keverd össze, majd a kemény tojást darabold fel és add hozzá. A salátát, a zöldbabot, a zellert és a csirkemellet, pirított kockát keverd össze. Csorgasd rá az öntetet, a reszelt parmezánt szórd a tetejére. Azonnal tálalható.

Ha később szeretnéd tálalni, akkor a pirított kockát, az öntetet és a parmezánt, csak tálalás előtt tedd a salátára. A salátát és az öntetet is a tálalásig tárold a hűtőben. Nagyon finom még így majonéz nélkül is.

Egy adag 423 kcal
Fehérje: 38 g
zsír: 17 g
szénhidrát: 26 g

2013. augusztus 8., csütörtök

Orbáncfű

Más néven csengőfű, csengőlinka, kozmadinor, lyukaslevelűfű, Szent Antal virága, Szent János füve, Jézus füve. Az orbáncfűfélék (Guttiferae) családjába tartozó évelő növény, amely erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori növénye. A növény felső virágos hajtását június-július folyamán gyűjtik. Ha a virágot ujjaink között szétmorzsoljuk, sötétpirosas levet ereszt. A növény illóolajat, cseranyagot, flavonoidokat (hiperozidot), naftodiantronokat (hipericint) tartalmaz.

Orbáncfű
Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.

A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták. A természetes gyógyítás a legjobb dolog amit tehetünk.

2013. augusztus 3., szombat

Egy villámgyors, egészséges vacsora

Egy újabb tányér egészség, ha unod a szokásos rántotta-szendvics kombinációt.

egészséges vacsora


Sült hal zöldségkörettel
Vásárolj a boltban halfilét, lehetőleg olyat, ami szálkamentes, hogy este már ezzel se kelljen babrálnod. Sózd, borsozd, majd szórd meg chilivel mindkét felét, végül tedd félre pár percre.

Tegyél fel forrni egy kevés vizet, amibe dobj egy csipet sót, és ízlésed szerint vegyes, fagyasztott zöldségeket. Ha a hal pár percet állt a fűszerekben, forró, olívaolajos serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. (Ne aggódj, ha úgy tűnik, hogy a hal leragadt a teflonedényben, mert mihelyst megsült az egyik oldala, könnyedén meg tudod majd fordítani.)

A halat a leszűrt zöldségköretre helyezd, ízlésed szerint fogyaszd natúran, vagy valamilyen öntettel. Ez egy nagyon finom vacsora egy hosszú, fáradt nap után.