2013. június 18., kedd

A csalántea jótékony hatásai

A csalántea jótékony hatásait sajnos kevesen ismerik, pedig segíthet néhány problémánkon, ha megfelelően hasznosítjuk. Az íze elég fura, de idővel meg lehet szokni. Rengeteg pozitív hatása van, melyekkel érdemes tisztában lenni. Íme néhány!

Méregtelenítés
A csalántea egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erős méregtelenítő, vértisztító hatása van. A csalántea felgyorsítja az anyagcseréből származó mérgek távozását a szervezetből. Érdemes néha tisztító kúrát tartani, hiszen szervezetünknek szüksége van a megtisztulásra. A csalántea kúra az egész szervezetre frissítő hatással van, tavaszi vitaminhiány ellen remek gyógyszer.

Tipp: Egy hónapig minden reggel kezd a napot csalánteával. Reggelente egy bögre tea felfrissít, könnyebben indul a nap. Az egy hónapos kúra után 2 hónapig szüneteltesd, majd kezdd újra.


Felfázás ellen
Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megelőzzük a felfázást, azonban van amikor ez sajnos elkerülhetetlen és minket is érint. Ha felfáztunk enyhülést nyújthat a csalántea, hiszen vizeletfokozó hatása is jól ismert, emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatása is van.

Vitaminpótlás
Élénkítő hatású, sok ásványi anyagot (például: vasat) és vitamint is tartalmaz. Tartalmaz B2-, C-, K-vitamint, emellett foszfátokat, aminosavat, folsavat. Böjtkúráknál szokták még használni salaktalanító hatása miatt. A csalántea használatos magas vérnyomás csökkentésére is, valamint hajhullásra is eredményesen alkalmazható.

Extra: A csalán leveiből készített krém nagyon jó a zsíros bőrre, alapos bőrtisztító hatása van.
Érdekesség: Régebben a népi orvoslásban használták a köhögés csillapítására.


Így készítsd el!
Egy bögrében forralj vizet, majd 1 púpozott kanállal rakj a csalánteából (érdemesebb magát a gyógynövényt vásárolni, mint a filtert, mivel erősebb lesz így). Hagyd egy kicsit állni, majd kedved szerint ízesítsd a leszűrés után. Arra figyelj, hogy ne használj fém eszközöket, mert azokat nem ajánlatos gyógynövényekkel együtt alkalmazni.

Gyógyszertárakban kapható filteres és szárított levelű változatban. Amennyiben tartósabb hatást szeretnél elérni, érdemesebb a szárított leveleket a teába tenni. Hipermarketekben is megtalálható, de ott többnyire filteres kiszerelésben. Arra azonban figyeljünk, hogy nagy mennyiségben semmiképp ne fogyasszuk, mert gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangást okozhat. Az ajánlott mennyiség naponta 1,5 dl, de figyeljünk, hogy ne lépjük túl a napi 8-12 grammot! Mindenkinek ajánljuk, éljünk egészségesen.

2013. június 14., péntek

Egyre tudatosabban választunk édesítőszert

Kevesebb cukor, több egészség. Az emberek egyre tudatosabbak, és egyre jobban figyelnek arra, hogy mivel édesítik ételeiket, italaikat. 10-ből 6 ember ügyel arra, hogy az általa fogyasztott élelmiszer mivel van édesítve. A Szinapszis Kft. friss, édesítőszerekről szóló kutatásából az is kiderül, hogy erre leginkább a nők és az idősebbek figyelnek.

Különösen az üdítőitalok és a gyümölcslevek esetében gyakori, hogy megnézzük, mit tartalmaz a termék, és a felmérés arra is rámutat, hogy az édesítőszerek közötti választást döntő módon annak természetes jellege befolyásolja.

Az édes íz az egyik legnépszerűbb a négy alapíz közül, a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először, hiszen az anyatej is édes. Az elmúlt évszázadok során számtalan édesítőszert fedeztek fel, fejlesztettetek ki és használnak az emberek. Az édesítőszereket két nagy csoportba soroljuk, az energiatartalmú (például a cukor és a méz) és az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek, amelyek között vannak növényi kivonatok is, ilyen például a sztívia.

"Ma már széles választékban állnak rendelkezésre édesítőszerek, valamint az azokkal készült élelmiszerek és italok. Ezek fontos szerepet töltenek be az ideális testsúly elérésében és megőrzésében, valamint a diabétesszel élők diétájának változatosabbá tételében. Nagyon jó dolognak tartom, hogy mindenki ízlése és életmódja szerint választhat számos édesítőszer alternatíva közül" – mondta el Györki Niké, dietetikus.

A reprezentatív kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a magyar lakosság közel fele alkalmaz édesítőszert ételek, italok édesítésére, és az életkor emelkedésével nő az édesítőszerek népszerűsége.

Az édesítőszerek közötti választást döntően befolyásolja az a tény, hogy a kérdéses édesítőszer természetes eredetű-e (a válaszadók 53%-a számára ez meghatározó szempont), majd a sorban a megfelelő ár-érték arány és az alacsony kalóriatartam (30-30%) következik.

Az egyik legismertebb természetes eredetű édesítőszer a sztívia, az édesítőszert használók 41%-a ismeri. Főként a nők, és az idősebbek részesítik előnyben. A kutatásban résztvevő nők 42%-a ismeri és használja, míg a férfiak és a fiatalabb korosztály esetében ez az arány jóval alacsonyabb (26-27%).


A sztívia egy Dél-Amerikából származó növény. A sztíviából kinyert összetevő a szteviol glikozid egy energiamentes, természetes eredetű édesítőszer, amely 200-szor édesebb a kristálycukornál. A megkérdezettek azon része, akik már hallottak a sztíviáról, tisztában vannak az édesítőszer természetes eredetével, valamint legtöbbjük azt is tudja, hogy alacsony a kalóriatartalma. Figyeljünk mindenre, és pótoljunk egészségesebb kiegészítőkkel amit csak lehet.

Azoknak a megkérdezetteknek, akik ismerik a sztíviát, közel a fele, leginkább tea, kávé és sütemények készítése során használta már. Az is kiderült a kutatásból, hogy egyre többféle ételnél alkalmazzák édesítésre.

A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a sztívia-alkalmazók tudatosan használják ezt az édesítőszert, hiszen a használat legfőbb okaiként a természetes eredetet jelölték meg (44%), melyet az alacsony kalóriatartalom követ (12%).

A Szinapszis Kft. által készített online kérdőíves felmérésben közel 600 magyar, 18 és 70 év közötti budapesti és vidéki lakos vett részt. Az interjúalanyok 47%-a volt férfi, 54%-a nő.
Figyeljünk mindenre, és pótoljunk egészségesebb kiegészítőkkel amit csak lehet.

2013. június 10., hétfő

A legegészségesebb süti, antioxidánsokkal dúsítva

Szőlőmag segítségével lehetséges antioxidánsokkal dúsított sütemény előállítása - derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Journal of Food Science című szakfolyóiratban tettek közzé.

A szakértők szerint a szokásoshoz képest tízszer több antioxidánst tartalmazó desszert éppolyan finom lenne, mint hagyományos társai. A szőlőmag-kivonat igen gazdag antioxidánsokban, amelyek az emberi szervezet számára hasznos vegyületek, hiszen segítenek a szabadgyökök negatív hatásainak mérsékelésében. Ezáltal megelőző szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében. Ételösszetevőként azonban két hátrányuk is van: egyfelől kesernyések, ráadásul rosszul reagálnak a hevítésre.
A hátulütőket egy olyan technológiával lehet kiküszöbölni, melynek során az antioxidánsokat mikroszkóp alatt egy bizonyos anyaggal vonják be, így javítják az ízt és a hőtűrést.

Az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet (IFT) tanulmánya további vizsgálatot javasol arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns-mikrokapszulák beépíthetőek-e a sütőipari termékekbe a fogyasztók preferenciáit figyelembe véve. Emellett a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a különleges sütemények akkor arathatnak igazán nagy sikert, ha felvilágosító kampány előzi meg forgalomba hozatalukat, mert a közönségnek is tisztában kell lennie az antioxidánsok jótékony hatásaival. Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, hisz mi sem fontosabb annál, hogy egészségesen táplálkozzunk és ne keljen lemondani a délutáni sütizésről.

2013. június 6., csütörtök

Hogyan hat az úszás a szervezetre?

A szív- és érrendszer védelmében a legfontosabb, amit tehetünk, hogy edzésben tartjuk szervezetünket. Hogy hogyan? A gyógytornász szerint nem kell nagy ördöngösségekre gondolni, egy a lényeg: minden jöhet, ami egy kicsit is megdobogtatja a szívet! Tehát ússzunk egyet!

Úszás - Szinte minden izom dolgozik
Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
Gondoljunk a hát- és hasizomzatra: a gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, csípő, comb, hát járul hozzá. Számos úszásnem ismert, amelyek között a mell és a gyorsúszás vált legnépszerűbbé. Sokan végig kitett fejjel tempóznak. Nos, ezzel meglehetősen nagy terhet rónak a nyakizmokra, ill. a gerincre, amely egyáltalán nem kedvező, ráadásul sokkal fárasztóbb, mint a technikailag szabályosabb mozdulatok. A jó technikájú gyorsúszás kevésbé fáraszt el, mint a mellúszás annak ellenére, hogy sajnos sokan az ellenkezőjét gondolják. Soha nem késő elkezdeni. Jelentős javulást érhetünk el vele ízületi panaszok, asztma, pszichológiai problémák, illetve egyes szívbetegségek esetén is. Ennyiért már megéri.

2013. június 2., vasárnap

Grillezett cukkini feta sajttal recept

Egyszerűen imádni való! Nagyon szeretem, amikor szinte a semmiből készül valami izgalmas, egészséges finomság. A grillezett cukkinihoz tökéletesen illik a feta, és a pirított pisztácia. Próbáljátok ki ti is.


Hozzávalók egy főre: 200 g zsenge cukkini, 1+1 ek (Alchimia) extra szűz olívaolaj, tört színes bors, 50 g friss feta sajt, 5 g sózatlan pirított pisztácia, bébi spenót levelek.

A cukkinit alaposan megmossuk, majd 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a zöldséget.
Tört borssal, az olaj felével meglocsoljuk, majd 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben addig sütjük, amíg a cukkini karikák széle arany barnává nem válnak.
Ekkor kivesszük.

A pisztáciát üres serpenyőben megpirítjuk, majd durvára törjük.
A cukkinire morzsoljuk a fetát, megszórjuk a pisztáciával, a maradék olajjal meglocsoljuk.
Spenóttal tálaljuk.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.