2013. május 29., szerda

Elég C-vitamin van a szervezetedben?

Sok friss gyümölcs és zöldség a C-vitamin természetes forrása. A világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, hogy C-vitamint szinte bárhol és viszonylag olcsón vásárolhatunk. Elképzelni is nehéz, hogy e vegyület hiánya mekkora problémákat okozott a múltban.
Hiánybetegsége a skorbut, jellegzetes tüneteivel, a C-vitamint nélkülöző táplálkozás során alakul ki. Bár megfigyelték, hogy főleg friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával a skorbut megelőzhető, a hatóanyag azonosítása a huszadik század harmincas évekig váratott magára.


C-vitamin
Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
Javasolt napi szükséglet: 60 mg

Miben mennyi van?
Édes pirospaprika: 204 mg/100 g
Feketeribiszke: 200 mg/100g
Zöldpaprika: 150 mg/100g
Petrezselyem: 150 mg/100g
Citrom: 45 mg/100g

Elég C-vitamin van a szervezetedben? Teszteld!
Kellemes kötelességünk megemlékezni feltalálójáról, ugyanis Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Jó intuíciók és hatalmas munka árán azonosította az ominózus anyagot, és írta le a szervezetben betöltött funkcióit. Az izolálás története igazi hungarikum, ugyanis nagy mennyiségben paprikából sikerült kivonni. Szegedi kutató révén Szent-Györgyi a híres szegedi pirospaprikát használta alapanyagként. A névadás is Szent-Györgyi nevéhez fűződik, nem a kémiai szerkezetről nevezve el, hanem – stílszerűen – skorbutellenes hatásáról. Így lett aszkorbinsav. A szenzációs felfedezést Nobel-díjjal honorálták 1937-ben.
A professzor amúgy feltűnően modern ember lehetett a leírások szerint. Vallotta, hogy egészséges szellem feltétele a jó fizikum, többfajta sportot is űzött. A konzervatív tudóskörök idegeit pedig olyan – akkor extrémnek számító – szokásaival borzolta, mint például a motorozás vagy vitorlázórepülés.Szent-Györgyi Albert 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, mivel eddigre már több kollégáját is bebörtönözték. A Nobel –díjat a Nemzeti Múzeumnak adományozta, az érte kapott összeggel a téli háború finn áldozatait segítette.
Életének igazi mementója a C-vitamin, ami segített jobbá, egészségesebbé tenni az életünket. Talán ez az, ami naponta méltó emléket állít Szent-Györgyi Albert zsenijének.

2013. május 25., szombat

Több energia, jó alvás az ájurvéda segítségével

Mindennapjaidban sok a teendőd, de kevés időd van arra, hogy magadra is kellő képen odafigyelj, hogy kipihent légy és bírd a gyűrődést. Dolgozhatsz akár teljes munkaidőben is, majd hazaérve, mint szülő kell ugyanúgy helyt állnod. Lehetsz „szingli” is, ebben az esetben is sokrétű tennivalókkal kell szembesülnöd nap, mint nap. Másokért felelős beosztásban dolgozhatsz és eközben még a saját ügyeidet is tökéletes hatékonysággal kell menedzselni.  Háztartásbeli anyaként is – szülőként – el kell látni a gyerekeket és közben még a házat is „egyben kell tartani”.
Annak érdekében, hogy formában legyél, fenn kell tartanod az energiaszintedet és vitalitásodat, hogy életutad, saját „játékod” csúcsán „játékosként” megmaradhass. Nehéz fenntartani másfelől a megfelelő energiaszintet és vitalitást a mai világban, a mostanság tapasztalható tényezők mellett. Jellemzőek a hosszú munkanapok, a jelentős alváshiány, kapcsolati problémák megléte. Életünk során gyakran fordul elő kisgyermekekkel való foglalkozás, illetve beteg hozzátartozók ellátásának szükségessége. Életvitelünkre jellemző a szegényes étrend: magas cukor, kávé és zsíros ételfogyasztás, a nem elégséges testmozgás,  energiaitalok, kávézás, alkoholfogyasztás stb., melyek átmenetileg feldobhatják az embert, de aztán gyorsan egy még alacsonyabb szintre visznek.

Mi a titok a több energiához?

Az Ájurvéda szerint életmódbeli változtatásokkal lehet elérni a legtartósabb eredményeket egy ember energiaszintjében, vitalitásában. Egyszerűbb, mint gondolnánk. A titok abban rejlik, hogy a mindennapi fizikai és mentális erőforrásainkat érintő odafigyelésünk, öngondoskodásunk és ezzel kapcsolatos döntéseink napi rutin részévé váljanak. Így az energiaszint és a vitalitás biztosítása automatikussá, természetessé és könnyeddé válik.

Fontos útmutató a napirendhez:

  1. Keljünk a nappal és legyünk aktívak. Igyunk egy pohár friss langyos limonádét mézzel, hogy felébresszük az ízlelőbimbóinkat és hogy legyen energiánk egy reggeli sétára vagy jóga gyakorlatra. (10-40 perc)
  2. Vegyünk be Amrit Kalash-t (MA4 és MA5), hogy természetes módon felépüljenek energiáink és hogy hatékony antioxidáns támogatást kapjunk, már a reggeli órákban.
  3. Kezdjük a napot reggelivel és szánjunk időt a napirendben ebédre és egy korai, 6 és 7 óra közé eső esti étkezésre is.
  4. Vegyünk be 2 db Triphala tablettát az esti étkezés előtt, hogy védelmet nyújtson az esti gyenge emésztésből fakadó testünkben felhalmozódó szennyeződések ellen. Rendszertelen széklet esetén, vegyünk még be lefekvéskor is 2 db Triphala tablettát. További speciális tüneteknél kérjük Maharishi Ájurvéda tanácsadó segítségét.
  5. Ütemezzünk be minden nap relaxációt és pihentető tevékenységeket, mint például meditációt. Különösen javasoljuk a Transzcendentális Meditáció gyakorlását. Alakítsunk ki egy fix időpontot ennek is, hogy napi rutinná váljon. A tevékenység, a pihenés és a mély relaxáció rendszeres kombinálása hatékonyan feltölt és az alapja a fenntartható egészségnek és a kiegyensúlyozott, örömteli életnek.
  6. Élvezzük az életet és tudatosan építsünk szerető és támogató kapcsolatokat, melyek energiával töltenek fel nap, mint nap. 
  7. Feküdjünk le fél 10 és 10 között minden esetben, hogy reggel frissen, éberen ébredjünk 5.30 és 6 óra között. Ha ez valószerűtlennek tűnik számunkra, ne aggódjunk, megvalósítható és teljesen természetes lesz a fiziológiánknak, hogy este 10-kor már alszunk. Ha alvás problémáink vannak, megfelelő módon kezeljük azokat.
  • Legyen minden nap valami, amit alig várunk, amikor felébredünk
  • Csináljunk valamit, ami felvillanyoz bennünket és használjuk ki minden képességünket minden nap
  • Szánjunk időt az érzelmileg fontos kapcsolatainkra, tápláljuk őket és hagyjuk, hogy azok is tápláljanak
  • Tartsuk fenn napi kapcsolatainkat egy olyan tanácsadóval vagy kollégával, akivel az érdeklődési körünk és szenvedélyeink megegyeznek
  • Másfél – 2 óránkét adjunk magunknak 3-5 percet a feltöltődésre.

Mi a titok a jobb alváshoz?

Az alvás természetes módja annak, hogy testünk normális viselkedését helyreállítsuk, egyben a stresszektől megszabaduljunk. Egy igazi jó éjszakai alvás magabiztos ébredést eredményez számunkra: feltöltve, megfiatalodva érezzük magunkat és életerősek és energikusak leszünk.

Ahogy szervezetünk öregszik, úgy egyre nehezebben érhető el a megfelelő minőségű alvás. Mint ahogy a mérgek felhalmozódnak szervezetünkben, úgy a stressz is felhalmozódhat.

A mélyebb, jobb minőségű alvás a Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény (MA1778) segítségével érhető el. E készítmény 17 gondosan kiválasztott, az ájurvédában ősi idők óta alvási problémákra használt gyógynövényt tartalmaz, köztük Rózsaszirmot, Indiai Valerianát, Ashwagandhát, Guduchit (Tinospora cordifolia), Shankhpushpit (Convolvulus pluricaulis). Az Indiai Valeriana természetes növényi hatóanyagai kellemesen megnyugtatóak és alvást segítő hatásúak, melyet az ájurvéda évezredek óta használ erre a célra. Az Aswagandha segíti a szervezetet a stresszel szembeni ellenállásban, valamint harmonikus egyensúlyban tartja az elmét és az érzelmeket. A rózsaszirom hűtő hatású egész szervezetünkre (erősíti a szómát, mely a hűtő hatású hold eleme). A Guduchi erős öregedés-gátló gyógynövény, mely táplálja, tisztítja a testet. A Shankhpushpi ismert elme-harmonizáló gyógynövény. A gyógynövények e tablettában rendkívül precíz arányban, az ősi ájurvédikus recepteknek és előírásoknak megfelelően lettek összeállítva. Ennek eredményeképpen az alkotó részek egymást erősítő hatással rendelkeznek, így a teljes tabletta egyensúlyozó, testet és érzelmeket lecsendesítő hatása erősödik.

Használd ezeket az ájurvédikus stratégiákat a mindennapi feltöltődéshez, majd figyeld meg, hogy egy idő után hogyan válik az életed erőtől teljessé és így nagyobb sikereket érhetsz el az életed minden területén!

2013. május 21., kedd

Gyógymasszázs terápiás fontossága

A klinikai masszázsterápia jelentős fontossággal bír a fizikoterápiás kezeléseken belül. Csodás módszerre épül, amellyel kiváló diagnózist állíthat fel a terapeuta a betegéről.


A terapeutának komoly elméleti és gyakorlati tudással, tapasztalattal kell rendelkeznie, ahhoz, hogy bizonyos eredetű mozgásszervi problémákat kezelni tudjon hatásosan. Mindig emlékeznie kell arra, hogy az egyént összefüggéseiben kell látnia, mert a szervezetben minden összeköttetésben, kapcsolatban áll egymással. Például a megrándult bokájú beteg, kíméli a sérült lábát, ezért csípő ízületeiben és a háta alsó részén megfeszíti az izmait. Így a hát izmaiban is megbomlik az egyensúly, ezért a kiegyensúlyozatlanság hatására megfeszülnek a nyakizmok is, amelyek fejfájást okozhatnak. Csupán a nyakizmok kezelése nem fogja megoldani a problémát, mert a fájdalom és a deformitás más pontból ered, tehát nem helyi problémáról van szó.

A megrövidült izomszövet nem képes munkát végezni. A gyógymasszőr tartósan vagy kórosan megrövidült izomszövettel foglalkozik. Egy izom megrövidülése lehet aktív vagy passzív. Krónikusan passzív megrövidülés például a musculus biceps brachii megrövidülése, ha a kart a gyógyulás ideje alatt felkötve tartjuk. Az aktív megrövidülés maga az izom-összehúzódás, amely lehet akaratlagos, ami az izom munkája, de lehet akár védekező összehúzódás is, ami az izom válasza olyan veszélyekre, mint amikor túlterheltség áll fent illetve ismétlődő mozgás vagy erős túlnyújtás.

A testünk lágy szövetei érintésre képesek válaszreakciót létrehozni, oly módon, hogy a miofaszciális fájdalmat egy önfenntartó neuromuszkuláris visszacsatoló kör hozza létre, amelybe az érintéssel okozott inger hatására beavatkozik és így visszaáll a normális működés. A választott technikától függően a manuális beavatkozás megszakítja a helytelenül működő szövetben ezt a visszacsatolási folyamatot, így bizonyos változásokat idéz elő az idegi válaszban és a szövetben is. A beavatkozás lehet iszkémiás összenyomás, passzív nyújtás-rövidítés, vagy bármely fogás.

A gyógymasszázs klinikai terápiája ezek alapján közelíti meg a tartósan megrövidült lágy szövetek kezelését, és tapintással kísérli meg azok természetes, fájdalommentes működésének helyreállítását, úgy hogy figyelembe veszi a beteg testének egészét.


Közvetett hatások

Mechanikai ingerre a szövetekben vazoaktív anyagok szabadulnak fel: hisztamin, bradykinin, melyek az erek falában lévő simaizomrostokat ellazítva az erteriollák tágulását eredményezik. Ezzel a bőr és bőr alatti kötőszövet, harántcsíkolt izmok oxigén és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában, különösen a gyulladásos mozgásszervi betegségeknél. Lényegesen bonyolultabb folyamatok mennek végbe szervezetünkben, a méregtelenítő és kiválasztó szervrendszerre hatunk. Növeljük a csontokban, és ízületekben a tápanyag ellátottságot, az idegrendszerre (lymbikus lebenyre) nyugtatólag hatunk a kezeléssel. Javítjuk a motorikus idegi összeköttetést a szervezetben, amelynek hatására mozgásunk könnyebb és lazábbá válik, ugyanakkor stabilabbá.


Gyógymasszázst megelőző vizsgálat:

  • Bőrszín, bőrelváltozások
  • Bőr turgora
  • Izomtónus
  • Deformitások
  • Izületi duzzanat, szöveti duzzanat

Tapintható elváltozások

  • Bőrhőmérséklet
  • Kötőszövet eltolhatósága és elemelhetősége
  • Izomtónus (hyper-, hypotónus)
  • Izomrostok eltolhatósága
  • Az izmok nyomásérzékenysége
  • Szöveti duzzanat
  • Izületi duzzanat
  • Az izületek nyomásérzékenysége

Méréses vizsgálatok

  • Pulzus
  • Vérnyomás
  • Különböző képalkotó műszerekkel (Orvos végzi)
Gyógymasszázs során hatással vagyunk a bőr különböző rétegeire, a kötőszövetre, melynek hatására a fájdalomérzet csökken a fájdalmas terület feletti bőr dörzsölésére, a test meghatározott pontjainak ingerlésével. Ezek a pontok a gerincvelőből kilépő fájdalomérző receptorok, amelyekre a terapeuta, különböző fogásokat alkalmazva a betegen, hatással bír a kliens és annak problémájára.

A masszázs során tartós fájdalom esetén a központi idegrendszerben, az agytörzsben a hipofízis elülső és középső lebenyében fájdalomcsillapító anyagok szabadulnak fel (ópiumszerű peptidek, endorfinok), melyek hatására a páciens eredeti fájdalma megszűnik, csillapodik.

Rendszeres gyógymasszázs kezeléssel megszüntethetőek, csökkenthetőek, ezek a mozgásszervi fájdalmak, panaszok. Majdnem minden betegség és mozgásszervi probléma esetén forduljon gyógymasszőrhöz, mert sokkal hatásosabb lesz, mintha gyógyszeres kezelést választana. 




2013. május 17., péntek

Ayurvédikus masszázs – gyógymasszázs és szépségmasszáz


Az ayurvédikus gyógyítási módszer elég komplikált és összetett, mondhatni komplex gyógyászati eljárás, amelynek gyökerei az ősi Keletre vezetnek bennünket. Ugyanakkor ezeknek a terápiáknak szépészeti jelentőségük is van, egyfajta szépségmasszázst is képeznek annyiban, hogy az eljárás relaxálja, újjáépíti az elmét és a testet, mindehhez ráadásul még selymesen puhává is teszi a bőrfelületet, eltünteti a ráncokat és feszessé teszi az izmokon a bőrt, ezáltal késlelteti az öregedést. Azért az persze nem elég az örök fiatalsághoz, ha alávetjük magunkat néhány terápiás szeánsznak - meg kell ismernünk a mögötte álló filozófiai hátteret is. Az elméleti alapok elsajátítása persze csak hosszú évek tanulásával érhető el, de a lényeg röviden is megragadható:

 Az ayurvéda szó szerint az “élet tudományát” jelenti, s olyannyira elfogadott, hogy a kínai és nyugati gyógyászat mellett ma is egyike a világ három legnagyobb gyógyászati rendszerének. Az ayurvédikus orvostudomány egyik fontos alappillére a masszázs. Az ayurvédikus masszázs célja az, hogy megteremtse a test belső energiáinak egyensúlyát, valamint fontos a szerepe a test, lélek és szellem összetevőinek kölcsönös relevanciájában, vagyis abban, hogy a fizikum megfeleljen az elmének, az elme megfeleljen az érzelmi világnak, illetve ez a három kölcsönösen megfeleljen egymásnak. Ez a csereszabatos kölcsönrelevancia, ami az ayurvéda egyik elméleti alapját képezi a keleti medicinákban.

2013. május 13., hétfő

Ájurvédikus beteg gyógyítás, ájurvédikus dósa.


Hogy melyik dósa jellemző ránk, egy ájurvédikus orvos fogja meghatározni. Ezt különféle testi jellegzetességekből, valamint szokásokból, vérmérsékletből lehet felmérni. Az ájurvéda egyik alapfogalma a három dósa, vagyis az emberi alkat három különböző alaptípusának koncepciója. Az éterből és a levegőből származik a Vata; a tűzből és bizonyos értelemben a vízből a Pitta; a vízből és a földből pedig a Kapha. Az elemek és a dósák segítségével meghatározható az illető alaptermészete, és igény szerint összeállíthatók az egyéni kezelés irányvonalai.

Elsősorban azért fontos, hogy tisztában legyünk testünk, lelkünk, egészségünk gyenge és erős pontjaival, magyarán: a helyes étrend és életmód megválasztásával képessé váljunk azoknak a betegségeknek a megelőzésére, amelyek testtípusunk miatt nagyobb valószínűséggel támadhatnak meg bennünket. Biztosak vagyunk abban is: ha valaki jobban megismeri önmagát, és tudja, hogy születésénél, genetikai örökségénél fogva melyik ájurvédikus testtípushoz tartozik, majd pedig ezt tudatosítva él, akkor mindennapi életében, munkájában, párkapcsolataiban egyaránt kedvező változásokra számíthat.

A három dósa alaptulajdonságai


A három dósa felismerhető a tulajdonságokból. A Vata száraz, hűvös, könnyed, mozgékony, sokoldalú, kemény, nyers, változó és világos. Ez a legerősebb a dósák közül, mivel maga az életerő, és leginkább képes betegséget kiváltani. Irányít minden mozgást, magával ragadja a Pittát és a Kaphát egyaránt. A Pitta meleg, könnyed, rugalmas, sokoldalú, szélhámoskodó, puha és világos. Szabályozza a hevítést, a hőmérsékletet és minden kémiai reakciót. A Kapha hűvös, nyirkos, nehézkes, lassú, lagymatag, változatlan, sima modorú és nem világos. Fenntartja a test anyagi összetételét, súlyát, összetartja a testet.

A Vata, természetes állapotában, szinten tartja az akarat, a belégzés, a kilégzés, a mozgás energiáit, az impulzuskibocsátást, a szövetek arányait, az érzékek kifinomultságát. Túlsúlyba kerülésének következményei: kiszáradás, sötét elszíneződések, melegigény, remegések, felfúvódás, székrekedés, elerőtlenedés, álmatlanság, az érzékszervek gyengülése, akadozó beszéd, kimerülés.

A Pitta, természetes állapotában, az emésztésért, a hőszabályozásért, a vizuális érzékenységért, az éhségért, a szomjúságért, a bőr fényéért, az intelligenciáért, a határozottságért, a bátorságért és a test lágy vonalaiért felelős. Túlsúlyba kerülésekor sárgára színeződik a vizelet, a széklet, a szem és a bőr, valamint éhség, szomjúság, égő érzések, alvási nehézségek léphetnek fel.

A Kapha, szabályos állapotában, a szilárdságért, a stabilitásért, a testnedvek és az ízületi folyadékok szinten tartásáért felelős, továbbá az olyan pozitív érzelmekért, mint amilyen a békesség, a szeretet és a megbocsátás. Ha azonban túlsúlyba kerül, az emésztési energia csökkentését, váladék- és nyálkafelhalmozódást, kimerültséget, nehézség- és hidegérzetet, sápadtságot, a végtagok bizonytalanságát, légzési nehézséget, köhögést és túlzott alvásigényt okoz.

A Vata a vastagbélben, a csípőben, a combokban, a fülben, a csontokban és a tapintásérzékelő szervekben lakozik. Fő székhelye a vastagbél, ahol felgyűlve betegséget okoz, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

A Pitta a vékonybélben, a gyomorban, a verejtékben, a nemi váladékban, a vérben, a plazmában és a látószervekben van jelen. Fő tartózkodási helye a vékonybél, ahol összegyűlik, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

A Kapha a mellkasban, a torokban, a fejben, a hasnyálmirigyben, a bordákban, a gyomorban, a plazmában, a zsírban, az orrban és a nyelvben található meg. Legfőbb helye a gyomor, ahol felgyűlve betegséget okoz, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

2013. május 9., csütörtök

Ayurvédikus masszázs

Az élet tudománya = Ayurvéda

ayurveda masszazs
Télikertben is végezhető ájurvédikus masszázs

Blogunkban már írtunk az ayurvédikus táplálkozásról, illetve az ayurvéda mibenlétéről is esett szó. Most kicsit részletesebben is érintjük a fogalmat, illetve szólunk az ayurvédikus masszázs sajátosságairól.

Az Ayurveda szanszkrit szóösszetétel: Ayus = élet, Veda = tudás, ismeretek, tudomány. Lényegében tehát az ayurvéda az élet tudománya, de a szó jelentése ennél komplexebb, hiszen a tudni, ismerni az életet jelentés is benne foglaltatik és előfeltételezi az élet spirituális mibenlétének és értelmének  a tudását is (amivel például a biológia, mint az élet tudománya, nem foglalkozik). Az ayurvédikus életfelfogás szerves egységként kezeli a testnek, az érzékeknek és a léleknek az emberben egyesített összességét.


Tekinthetjük azonban az Ayurvédát az emberiség legősibb  egészségügyi ellátásának is, lévén az Ayurveda minden filozófiai és spirituális elvontsága ellenére egy bonyolult, de gyakorlatias olyan egészségügyi rendszer, amely több ezer évvel ezelőtt keletkezett az ókori Indiában. Az Ayurveda írott alaptézisei megtalálhatók a hindu szentírások tekinthető Védákban - ezek az ősi indiai bölcsességek könyvei. A Rig Veda, amely több mint 6000 évvel ezelőtt keletkezett, egy sor olyan előírást tartalmaz, amelyek segítségével az embereknek sikerült leküzdeniük számos betegséget.

Az ayurvédikus masszázs


Az egyre népszerűbbé és közismertebbé váló ayurvédikus táplálkozással szemben az ayurvédikus masszázs eljárásai kevésbé ismertek Európában, holott ezeket a módszereket az indiai ayurvédikus orvostudomány mintegy ötezer éve már sikeresen alkalmazza.

Az ayurvédikus masszázs egy komplex eljárás, amely nem csupán a testre való külső hatásban nyilvánul meg. Célja nem annyira valamely konkrét (pl. izületi) panasz elhárítása, hanem az egészség hosszú távú megőrzése, az emberi test és a lélek harmóniájának a megteremtése vagy visszaállítása. Az ayurvédikus masszázsnak a fizikai ráhatáson kívül tehát számos járulékos eleme van, ennek a révén fejti ki például méregtelenítő és immunerősítő hatását.

A masszázs egyes elemeit általában minden személyre nézve külön, egyénre szólóan válogatják meg, így például minden alkalommal külön válogatják össze azokat az illatos, gyógynövény alapú olajokat, amelyeket a kezelés során alkalmaznak.

A komplex módon és a kezelt fél aktív részvételével folytatott ayurvédikus masszázs  során megteremtődik a test belső energiáinak az egyensúlya, s ez alapja lehet az egészségnek, a fizikai és szellemi aktivitásnak, a test szépségének, a lélek nemességének - és a hosszú életnek is.