2013. április 28., vasárnap

Búzafűlé kúra


Mindannyiunk számára  fontos, hogy egészségesen éljünk, táplálkozzunk és hogy megelőzzük ami megelőzhető.

A szárba szökkenő, zsenge, zöld tönkölybúza frissen préselt leve az élő ételek kiválósága és mint kiegészítő kezelés is hatékonynak bizonyult világszerte a krónikus- és daganatos betegségek terén!


A búzafűlé a benne található mikrotápanyagok gazdag tárházának köszönhetően erőteljes roboráló hatással rendelkezik és segíti a szervezet felépítő folyamatait, a gyulladások felszámolását, a sejtek jobb oxigén- és tápanyagellátását, az immunrendszer megfelelő működését.

Antioxidánsai- és különleges védőfaktorai (SOD, P4D1) gátolják az öregedési folyamatokat sejtszinten és védik a genetikai állományt, ezáltal képesek csökkenteni a kóros sejtburjánzások kialakulását.

A következő, a magyar lakosságra leginkább jellemző betegségek esetén mint kiegészítő kezelés (tehát szupportív terápiaként orvosi kezelések mellett a kezelőorvossal való egyeztetés után) alkalmazható és az alábbi pozitív változásokat tapasztalhatjuk alkalmazása során (természetesen a búzafűlé kúra mellett elengedhetetlenül fontos a helyes folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás, diéta is):



  • Cukorbetegség: elsősorban a szövődmények kialakulását gátolhatja, segíti a szövetek jobb vérellátását, kiküszöbölheti a szemideg károsodását, valamint a macula degenerációt, erősíti az erek falát, orvosi kezelés mellett kedvezően hat a magas vércukorszint problémára
  • Magas vérnyomás és érkatasztrófák: enzimjei és antioxidánsai révén képes az erek falát tisztítani és erősíteni, táplálni, így a magas vérnyomásból származó érkatasztrófák esélyét csökkentheti
  • Cardiovaszkuláris betegségek: transzhidrogenáz enzim tartalma révén táplálja és erősíti a szívizomzatot, javítja annak vérellátását, gátolja az érfalakon lerakódó plakkok képződését, valamint jelentős klorofill tartalma segíti az érfalban kialakuló gyulladások megszüntetését
  • Elhízás: Bázikus ásványi anyag tartalma segíti a szervezet sav-lúg egyensúlyának a helyreállítását, a zsírszövetben felhalmozódott savak semlegesítését és kiürülését a szervezetből, így gátolja az újabb zsírszövet képzést, illetve elősegíti a meglévő felesleg lebontását
  • Daganatos elváltozások: az onkológiai kezelések során tapasztalható mellékhatások csökkentésére javasolt a használata, hiszen védi- és elősegíti a nyálkahártya regenerációját, erősíti a vénák falát, támogatja a vérképzést és óvja a vöröscsontvelőt, valamint javítja az étvágyat és a betegek közérzetét (ami elsődleges fontosságú egy rákbetegnél)
  • Pánikbetegség és agorafóbia. A táplálékkiegészítő adalék hatékonyan használható a pánikroham testi tüneteinek kezelése és az agorafóbia leküzdésének elősegítésére megfelelő pszichoterápiás tréninggel párosítva 
  • Allergia: a búzafűlében található enzimek sokasága, valamint klorofill tartalma felszabadítja a méreganyagokat és segíti azok semlegesítését, kiürülését a szervezetből. Ezzel előmozdítja a sejtek jobb anyagcseréjét és a sejtek közötti jelátviteli folyamatok zavartalan működését, gátolja a hibás immunfolyamatokat! Mindezeknek köszönhetően jelentősen csökkenthető az allergiás reakciók kialakulása.

Gondoljunk bele mennyit változtatna a jelenlegi helyzetünkön, ha egy természetes
és biztonságosan alkalmazható eszközzel képesek lennénk a betegségeket sokkal
gyorsabban leküzdeni. - A búzafűlé megfelelő mértékű fogyasztása egyebek mellett alkalmas és hasznos a  szorongásos pánikbetegség  tüneteinek kezelése és az agorafóbiás tünetek leküzdésének hatékony elősegítésére a kúra és kezelés időszakában.



2013. április 25., csütörtök

Tippek az egészséges étrend összeállításához


Néhány élelmiszer- és ételjavaslat az egészséges étrend összeállításához.
Az egészséges táplálkozás nem szigorú táplálkozási filozófiát jelent, és nem is arról szól, hogyan maradjunk hihetetlenül vékonyak, vagy hogyan mondjunk le minden olyan ételről, amit szeretünk. Sokkal inkább arról kell, hogy szóljon, hogy hogyan érezzük magunkat felszabadultnak, és sokkal energikusabbnak, és hogyan maradjunk a lehető legegészségesebbek, ami némely egyszerű táplálkozástani alap elsajátításával, és alkalmazásával megvalósítható.

Az egészséges étkezés ott kezdődik, hogy megtanulunk okosan enni – ez nemcsak azt jelenti, hogy mit eszel, hanem azt is, hogy hogyan. Az ételeid kiválasztásával csökkentheted a betegségek kialakulásának kockázatát, úgy mint a szívbetegség, rák, vagy diabétesz, és emellett a depresszió ellen is védelmet jelent a megfelelő táplálkozás. Továbbá az egészséges étkezésekhez való hozzászokás felturbózza energiáidat, élesíti a memóriádat, és megóv a hangulatváltozásoktól. Kibővítheted az egészséges ételeid választékát, és elsajátíthatod, hogyan tervezd meg laktató, de mégis egészséges étrendedet.

Hogy sikerre vidd a tervedet, gondolj az egészséges étrendre, mint apró, menedzselhető lépések sorozatára, és ne drasztikus változásként állj hozzá. Ha fokozatosan és elkötelezettséggel közelíted meg a változtatásokat, hamarabb beépíted mindennapjaidba az egészséges étrendet, mint gondolnád.
•    Csak egyszerűen. Ahelyett, hogy a kalóriák aggodalmas számolásába kezdesz, vagy az adagok pontos méregetésébe, inkább arra koncentrálj, hogy az étrended színes, változatos, és friss legyen – és máris egészségesebben választottál. Fókuszálj arra, hogy olyan ételeket és olyan könnyű recepteket keress, amelyeket szeretsz és amelyek friss hozzávalókat tartalmaznak. Napról napra ízletesebb és egészségesebb lesz ezáltal az étrended.
•    Kezdd lassan, és hagyj időt magadnak az evési szokásaid megváltoztatására. Az, hogy egy hét alatt átváltoztasd az étrendedet, nem lenne sem túl okos, és túl eredményes sem. Apró célokat tűzz ki magad elé, mint például azt, hogy beiktatsz egy salátát (tele színes zöldséggel) az étrendedbe naponta egyszer, vagy a vajat felcseréled olivaolajra a főzésnél. Amint ezek az apró változások beépülnek a szokásaid közé, folytathatod további lépésekkel.
•    Minden apró lépés/ változás számít. Nem kell tökéletességre törekedni, és nem kell minden számodra élvezetes ételt teljesen elhagyni az étrendedből, hogy egészséges légy. A hosszú távú cél az, hogy jól érezd magadat, több energiád legyen, és csökkentsd a rák és más betegségek kialakulásának esélyét. Ne hagyd, hogy az esetleges botlásaid elbizonytalanítsanak – minden egyes egészséges választás számít.


Gondolj a vízre és a testmozgásra úgy, mint az egészséges étrended részére
A víz segíti testünket abban, hogy megszabaduljon a méreg- és a bevitt egyéb felesleges anyagoktól. Ennek ellenére sok ember végigéli a dehidratáltság állapotát élete során – ami fáradtságot, alacsony energiaszintet, és fejfájást okoz számára. Gyakran összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, tehát ha elegendő mennyiségű folyadákot veszel magadhoz, ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél egészségesebben étkezz.
Találj magadnak valamilyen aktív elfoglaltságot, és iktasd be a napirendedbe, csakúgy mint az egészséges zöldeket, vagy például az áfonyát, és a lazacot. Az életre szóló testmozgásnak számos kedvező hatása van és a rendszeres mozgás ugyancsak motiválhatja az egészséges ételek utáni vágyadat.


Kulcsfontosságú a mérsékletesség
Az emberek gyakran úgy állnak hozzá az egészséges táplálkozáshoz, mint egy mindent vagy semmit feladathoz, pedig kulcsfontosságú a mértékletesség, fokozatosság. Minden diétahóbort ennek ellentmondó javaslata ellenére, mindannyiunknak szüksége van a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok és vitaminok egészséges egyensúlyára, hogy testünk egészséges maradhasson.
•    Igyekezz egyik ételre sem úgy gondolni, hogy az már túlmegy a határon. Amikor bizonyos élelmiszer csoportokat, ételeket kitiltasz az étrendedből, természetes, hogy egyre inkább kívánod őket ezután, és amikor elcsábulsz, bűntudatod lesz. Ha az édesség a gyengéd, vagy a sós, egészségtelen ételek, kezdd azzal, hogy csökkented az adagokat és nem eszel ilyeneket olyan gyakran, mint régen. Azon fogod kapni magadat, hogy egyre kevésbé kívánod ezeket a típusú élelmiszereket, vagy hogy úgy gondolsz rájuk, mint alkalmi élvezetekre.
•    Gondolkozz kis adagokban. Az adagok mostanában hatalmasra duzzadtak, főleg az éttermekben. Amikor elmész vacsorázni, válassz inkább egy előételt főétel helyett, vagy felezd meg az adagodat egy barátoddal, de semmiképpen ne rendelj extra adagokat. Otthon rendszeresíts kisebb tányérokat, és gondold újra az adagokhoz való viszonyodat, érd be kevesebbel. Ha az adagokat tárgyak méretéhez kötöd, ez segíthet a döntésben, - a hal vagy csirkehús (hús) adagod ne legyen nagyobb, mint egy kártyapakli. Már egy teáskanál olaj, vagy egy gyufásdoboznyi saláta öntet is elég, a szelet kenyered pedig legyen mondjuk kb. CD tok méretű. "Egészségünket ingyen kaptuk, de megfizethetetlen, ha már nincs."

2013. április 21., vasárnap

Gyors, egészséges, hasznos


A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. A tavaszi felmelegedéssel együtt észlelhető a városi séta során, hogy folyamatosan egyre több biciklista szabadítja ki kerékpárját a téli fogságból. Az egyre inkább kiépített kerékpársávokat használva általában gyorsabban tekerhetünk el a célállomásra, miközben a szervezetünk is felfrissül a könnyed mozgás alatt. Szerencsére az élvezetnek valóban egyre többen hódolnak, és ennek jegyében most már nem csak külföldön, de itthon is gyakrabban látni kosztümben és magassarkúban bicikliző hölgyeket és elegánsan a munkába tekerő férfiakat. Biztosak lehetünk benne, ha már tavasztól biciklivel közlekedünk, nyárra izmos, formás popsival ajándékoz meg minket a testünk.



Környezetkímélő életmód!
Természetesen az egyszerűbb megoldás autóba ülni és átszelni a várost. Ezzel együtt viszont nem csak a környezetet mérgezzük a kocsiból áradó káros anyagokkal, de idegeinkre is rossz hatással van az ideges, agresszív sofőrökkel zsúfolt utakon történő közlekedés. Tehát a zöld gondolkodással nem csak a természetért és az élhető környezetért teszünk, de egyben ápoljuk testi és lelki egészségünket. Ez pedig érezhető lesz az életvitelünkben és élővilágunkban egyaránt.


Felszabadult és kiegyensúlyozott személyiség. Minél kevesebb stressz ér bennünket, annál inkább érezzük, mennyivel gördülékenyebben mennek a dolgok, ha nem hagyuk, hogy a feszültség és az idegesség vezessen minket. Etre pedig a biciklizés képes megtanítani. Biztosak lehetünk benne, hogy kiül a mosoly az arcunkra, amikor a reggeli csúcsforgalomban eltekerünk a több km-es kocsisor mellett, pedig fél órával később másztunk ki az ágyból, mint máskor. És ez még csak a kezdet. Hasonló élményekkel gazdagodhat mindenki, aki a bicikli mellett dönt.


Kerékpár és keringés
A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).

2013. április 17., szerda

Egy tányér egészség


Mi sem esik jobban, a hosszú tél utan, mint egy finom nagy tányér tavaszi zöldségleves. Az első tavaszi szellőkkel megérkeznek a finom zöldségek is, amik csak arra várnak, hogy egy finom levesben egyesüljenek. A jó zöldségleves titka a minél több friss, finom zöldségben rejlik, az összetevők közt találsz bőven olyat, amiből még nincs új termés, de ne aggódj, azért így is finom lesz! A zöldségleves végtelen verzióban készíthető, amihez csak kedvet kapsz, dobd bele, minél több mindent tartalmaz, annál jobb!

Hozzávalók:
1 közepes fej karalábé
3 nagy répa
2 liter húsleves - kockából is jó
2 nagy fehérrépa
30 dkg zöldborsó
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 közepes gumó zeller
1 kisebb fej karfiol
7 dkg - enyhén sós - vaj
só, frissen őrölt bors



Elkészítés menete:
Ha minden zöldség megvan, az első dolgod az legyen, hogy szépen megtisztogatod őket, és feldarabolod a kellő méretűre és formájúra. A hagymát egészen kis kockákra, a répákat karikákra, a karfiolt rózsákra és így tovább. Ha ezzel megvagy, vedd elő a legszebb levesfőző lábasod, tedd a tűzre, és olvaszd meg benne a vajat, majd ha már elég lágy, add hozzá a kockára vágott hagymát is.

Dinszteld üvegesre, utána keverd hozzá a többi zöldséget is - a petrezselyem kivételével -, sózd és borsozd, kicsit párold őket együtt, majd öntsd fel a húslével - ha sűrűbb levest szeretnél, elég kevesebb is, ha egy kicsit kevésbé sűrűt, lehet több is -, és hagyd főni, amíg minden szépen megpuhul. Arra figyelj, hogy ne főjenek szét! Pár perccel azelőtt, hogy levennéd a tűzről, add hozzá a petrezselymet is.


Elkészítés ideje:
60 perc.


2013. április 13., szombat

5 érv a biotermékek mellett

Kétségtelen, hogy az ember egészsége közvetlenül függ attól, hogy milyen környezetben él, milyen élelmiszereket és milyen vizet fogyaszt. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen a talaj, ahol a zöldségeket, gyümölcsöket termesztik, valamint attól is, hogy mivel kezelik ezeket a terméseket, hiszen ez határozza meg a gyümölcs-, zöldség- és gabonafélék egészségügyi tulajdonságait.

A biotermékek fogyasztása folyamatosan növekedik, de még sokan kételkednek abban, hogy valóban jobb minőségűek, egészségesebbek-e, mint hagyományos társaik.
Bár áruk sokszor kétszer-háromszor annyi, ez nem mindig biztosíték a jobb választásra. Lássuk, melyek a legfontosabb tapasztalatok, amelyek a kutatások során kiderültek.





1. Magasabb vitamintartalom
A biozöldségek és gyümölcsök vitamintartalma magasabb, mint hagyományos társaiknak. Ezt a kutatók részben az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási rendszerének, részben pedig a gyomirtószerek kiiktatásának tulajdonítják. A kutatások során az ökotermékekben több ásványi anyagot és nyomelemeket, de kevesebb nehézfémet lehetett kimutatni.

2. Egészségvédő hatás
A biozöldségekben- és gyümölcsökben olyan egészségvédő anyagok találhatóak, amelyek egészségvédő hatásúak és hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, segítik az immunrendszer működését, szabályozzák a vérnyomást, baktérium- és vírusellenesek és antioxidáns hatásúak. Ezek az egészségvédő anyagok megtalálhatóak a hagyományos zöldségekben és gyümölcsökben is, viszont a biotermékekben nagyobb mennyiségben, hiszen a termesztés során nem használnak vegyszereket, ami ezeket az anyagokat elpusztítaná, roncsolná.


3. Kevesebb nitrát
A biozöldségek alacsonyabb nitráttartalma egyértelműen a nitrogén műtrágyák mellőzésére vezethető vissza, így a szervezetünkbe is kevesebb káros anyag jut.

4. Kevesebb gombatoxin
A kutatási adatok szerint a bionövényekben kevesebb a gombatoxin ( fuzárium, és egyéb más gombák emberi egészségre ártalmas méreganyagai), és ritkábban is mutatható ki. Ennek fő magyarázata a biogazdálkodásban alkalmazott vetésforgó és a rezisztens fajok alkalmazása.

5. Az anyatej minősége
A kutatások bebizonyították azt is, hogy a biotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb az omega-3 zsírsavak és a telítetlen zsírsavak mennyisége, és az ökotermékek táplálkozásbeli arányának megfelelően csökken a növényvédőszer-maradványok koncentrációja is a szervezetben.


A növényvédőszerek egészségkárosító hatásai:

  • daganatos megbetegedéseket, fejlődési rendellenességeket okozhatnak;
  • károsíthatják a hormonális rendszert, az immunrendszert, az idegrendszert, az örökítő anyagot;
  • allergiát okozhatnak vagy segíthetnek elő;




2013. április 9., kedd

Mozgás! Az egészséges vérnyomásért


Napi rendszeres mozgás és kevesebb televíziózás a hosszabb élet titka

Ha fontos Önnek az egészsége, ne görnyedjen egész nap asztali számítógépe előtt. Ismerkedjen meg a bárhová magával vihető ultravékony hordozható tablet-laptop előnyeivel.
Az életviteli mobilitás, a testmozgás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük vagy visszaszerezzük az egészségünket. Már napi fél óra sport, séta vagy éppen táncolás elegendő ahhoz, hogy kedvezően befolyásoljuk a vérnyomásunkat!

A fizikai inaktivitás, az ülő életmód az egyik legkomolyabb rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ezekkel szorosan összefüggő metabolikus szindróma esetében. Azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen, sokszorosára növekszik annak az esélye, hogy elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, ezek szövődményeként pedig szívinfarktus vagy stroke következik be.

napi mozgás - vérnyomás csökkentés

A mozgás ezzel szemben segít kordában tartani a vércukorszintet és az éhségérzetet, erősíti a szívet és a tüdőt, megakadályozza az elhízást, rugalmasabbá teszi a szöveteket és az érfalakat. A rendszeres sportolás során a zsíranyagcsere is kiegyensúlyozottabbá válik: nő a vérben lévő HDL-koleszterin szintje, az LDL viszont csökkenhet.

Orvosi kísérletek szerint félórányi testmozgás a szisztolés és a diasztolés vérnyomást egyaránt akár 10 Hgmm-mel csökkentheti. Szinte azonnal lehet mérni a kedvező hatásokat; ha három hétig rendszeresen sportolunk, akkor érezhető is lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése.

Természetesen, az edzés lelki hatásairól is érdemes szót ejteni: a mozgás hatására "életöröm-hormonok", endorfinok szabadulnak fel a testben, csökken a stressz, az idegesség, a depresszió. Hosszú távon a sport növeli az önbecsülést és az önbizalmat, pozitívabbá teszi az önképek. A stressz csökkentése pedig újabb eleme lehet a szív- és érrendszeri betegségek (így a magas vérnyomás) elleni küzdelemnek.

Nem mindegy, milyen sportot választunk!

A szakértők szerint a vérnyomás kiegyensúlyozásában a leghatékonyabbak a közepes intenzitású, aerob jellegű mozgásformák. Érdemes az általános egészségi és edzettségi állapotunkat, az életkorunkat is figyelembe venni, mikor sportot választunk! Kezdőknek vagy újrakezdőknek a sétát, a táncot, az úszást vagy a biciklizést érdemes kipróbálni: ezek anélkül emelik a pulzusszámot (és fejtik ki kedvező hatásaikat), hogy túlságosan megterhelnék az ízületeket.

A statikus, nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés vagy a nagy súlyokkal végzett testépítés, kerüljük! Ezek ugyanis nemhogy nem csökkentik a vérnyomást, de növelik azt! Tartózkodjunk a túlságosan hirtelen mozdulatokat igénylő sportoktól is.
sport a vérnyomáscsökkentés érdekében

Kezdjük el, de óvatosan!

Felesleges, sőt, kockázatos túlságosan nagy energiával belevetni magunkat a testedzésbe, különösen, ha korábban ülő életmódot folytattunk! Ha ugyanis egyik pillanatról a másikra teljesíthetetlen kihívások elé állítjuk a szervezetünket, megnő a sérülés veszélye, sőt, könnyen túlterhelhetjük a szívünket vagy a tüdőnket. Enyhébb esetben ennek "csak" a kifulladás az eredménye, rosszabb esetben azonban könnyen kórházba kerülhetünk a merészségünkért. Ráadásul, a nem teljesített távot, a sikertelen edzést könnyű kudarcként megélni, így aztán hamar elveszíthetjük a korábbi lelkesedést.

Szerencsére nem kell órákat izzadni a futópályán vagy a konditeremben ahhoz, hogy érezzük vagy lássuk magunkon az eredményeket. Naponta fél óra könnyű, az egész testet átmozgató sport (esetleg hétvégenként egy kicsit több) már elég ahhoz, hogy testi-lelki állapotunkon, egészségünkön javítani tudjunk! Annak, aki korábban már gyógyszeres kezelésre szorult a magas vérnyomás, esetleg szívbetegség vagy egyéb keringési zavar miatt, mindenképpen konzultálnia kell az orvosával. Csak az ő jóváhagyásával szabad elkezdeni a sportolást!

Fordítsunk kellő figyelmet a bemelegítésre, illetve az edzés utáni nyújtásra. Lehet, hogy elsőre elég komoly kiadásnak tűnik, de hosszú távon mindenképpen jó befektetés, ha néhány alkalomra személyi edzőt fogadunk magunk mellé. Ő nemcsak tanácsokkal, edzésprogrammal áll a rendelkezésünkre, de megtanítja a helyes mozdulatokat is, jelenléte pedig hatalmas motivációt jelenthet.

Bármekkora legyen is a lelkesedésünk, figyeljünk a testünk jelzéseire: azonnal hagyjuk abba a mozgást, ha fájdalmat érzünk, ha szorítani kezd a mellkasunk vagy kifogyunk a levegőből. Pihenni egyáltalán nem szégyen! Ha valami nem megy első nap, biztassuk magunkat azzal, hogy a jövő héten már sokkal erősebbek, energikusabbak, és persze egészségesebbek leszünk. Bizonyára nehéz lesz elkezdeni, de megéri.

2013. április 5., péntek

Vitaminszükséglet és a vitaminhiány


A vitaminbevitel tavasszal és nyáron is nagyon fontos! Vitaminok viszonylag kis molekulatömegű, organikus (szerves) vegyületek, amelyek a szervezet számára igen kis mennyiségben, de feltétlenül fontosak. A vitaminok biokémiai reakciókban vesznek részt, enzimatikus folyamatok láncszemei, de sok funkciójuk még nem feltárt. A vitaminokat a zsírban oldódó és a zsírban nem oldódó vitaminokra osztjuk. Egyes vitaminok a bélben képződnek (pantoténsav, biotin, folsav, B12 vitamin) vagy előanyagból (provitaminból) a szervezet képes előállítani (A- vitamin és D- vitamin).

A XX. sz. második felére esik annak a több évszázados tapasztalatnak az összessége, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokon, ásványi sókon és vízen kívül a tápláléknak egyéb anyagokat is kell tartalmaznia. Ezek hiányában az élő szervezet vagy elpusztul, vagy működésbeli zavarok lépnek fel az életfunkciókban, anyagcsere és emésztési folyamatokban. A vitaminokat, a táplálék ezen járulékos részeit, mint különálló biokémiai csoportokat 1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminnak. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek. Optimális vitaminszükséglet az, amely teljes mértékben kielégíti a szervezet vitamin igényét és az ennél nagyobb bevitt vitamin mennyiség, már nem javítja a szervi funkciókat. Minimális vitaminszükséglet az a vitamin mennyiség, melynek bevitele esetén vitaminhiány tünetek még nem jelentkeznek. Ha a minimálisnál kevesebb vitamin jut be a szervezetbe, egy idő múlva vitaminhiányos állapot (hypovitaminosis) lép fel, melynél már kezdeti tünetek jelentkeznek, mint például a fertőzésre, gyulladásokra való hajlam, emésztési zavarok, fáradékonyság. Az elégtelen vitamin ellátás tüneteinek nem kell okvetlenül jellegzetes vitaminhiány betegségben jelentkezniük, sőt gyakorlatilag az általánosnak mondható tünetek miatt, nehezebben diagnosztizálható mint alap probléma, ellentétben a kifejezett és jellegzetes tünetekkel járó avitaminozis (valódi vitaminhiány) tüneteivel szemben.

Először a B1- vitaminról fedezték fel, majd egyre több vitaminról, hogy enzimek, enzimrendszerek fontos alkotórészei. A hypovitaminosis tehát lényegében ezeknek az enzimeknek, enzimrendszereknek a működészavarát jelenti. A vitaminhoz kémiailag hasonló, biológiailag azonban velük nem egyenértékű vegyületek elfoglalhatják a vitaminok helyét ezekben az enzimekben (pl. a tiamináz, mely egyes halféleségekben található meg). Ezeket az anyagokat antivitaminoknak (vitaminellenes anyagok) nevezzük, ilyenkor bőséges vitamin ellátottság mellett is kialakulhat hypovitaminosis, esetleg avitaminosis. Az antivitaminok jelenléte azonban nem feltétlenül alakít ki hiánybetegséget, többségében csak megnöveli a vitaminszükségletet, leginkább az egyoldalú táplálkozás során alakulhat ki ez az állapot.
Ha teljes vitaminhiány áll fenn, avitaminosisról beszélünk. Ez az állapot jellegzetes tünetekkel jár, melyek az adott vitamin hiányától függnek. (pl. rachitis-angolkór D3- vitamin hiánya, skorbut C- vitamin hiánya, beriberi B1- vitamin hiánya). Nagyon figyeljünk oda, hisz az egészségünk mindennél fontosabb.

2013. április 1., hétfő

Az egészséges táplálkozás 12 pontja


Egészségmegőrzés, gyógyulás, fogyás az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS segítségével.
Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni.


Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember.


Az egészséges táplálkozáshoz egy tizenkét pontos segítség:

1. pont
Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2. pont
Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3. pont
Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

4. pont
Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5. pont
Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6. pont
Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7. pont
Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

8. pont
Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

9. pont
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

10. pont
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11. pont
A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.

12. pont
A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


Ahhoz, hogy valóban egészségesen éljünk, nem csodaszerekre van szükségünk, hanem egészséges ételek  fogyasztására és kellő testmozgásra.