2013. június 18., kedd

A csalántea jótékony hatásai

A csalántea jótékony hatásait sajnos kevesen ismerik, pedig segíthet néhány problémánkon, ha megfelelően hasznosítjuk. Az íze elég fura, de idővel meg lehet szokni. Rengeteg pozitív hatása van, melyekkel érdemes tisztában lenni. Íme néhány!

Méregtelenítés
A csalántea egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erős méregtelenítő, vértisztító hatása van. A csalántea felgyorsítja az anyagcseréből származó mérgek távozását a szervezetből. Érdemes néha tisztító kúrát tartani, hiszen szervezetünknek szüksége van a megtisztulásra. A csalántea kúra az egész szervezetre frissítő hatással van, tavaszi vitaminhiány ellen remek gyógyszer.

Tipp: Egy hónapig minden reggel kezd a napot csalánteával. Reggelente egy bögre tea felfrissít, könnyebben indul a nap. Az egy hónapos kúra után 2 hónapig szüneteltesd, majd kezdd újra.


Felfázás ellen
Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megelőzzük a felfázást, azonban van amikor ez sajnos elkerülhetetlen és minket is érint. Ha felfáztunk enyhülést nyújthat a csalántea, hiszen vizeletfokozó hatása is jól ismert, emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatása is van.

Vitaminpótlás
Élénkítő hatású, sok ásványi anyagot (például: vasat) és vitamint is tartalmaz. Tartalmaz B2-, C-, K-vitamint, emellett foszfátokat, aminosavat, folsavat. Böjtkúráknál szokták még használni salaktalanító hatása miatt. A csalántea használatos magas vérnyomás csökkentésére is, valamint hajhullásra is eredményesen alkalmazható.

Extra: A csalán leveiből készített krém nagyon jó a zsíros bőrre, alapos bőrtisztító hatása van.
Érdekesség: Régebben a népi orvoslásban használták a köhögés csillapítására.


Így készítsd el!
Egy bögrében forralj vizet, majd 1 púpozott kanállal rakj a csalánteából (érdemesebb magát a gyógynövényt vásárolni, mint a filtert, mivel erősebb lesz így). Hagyd egy kicsit állni, majd kedved szerint ízesítsd a leszűrés után. Arra figyelj, hogy ne használj fém eszközöket, mert azokat nem ajánlatos gyógynövényekkel együtt alkalmazni.

Gyógyszertárakban kapható filteres és szárított levelű változatban. Amennyiben tartósabb hatást szeretnél elérni, érdemesebb a szárított leveleket a teába tenni. Hipermarketekben is megtalálható, de ott többnyire filteres kiszerelésben. Arra azonban figyeljünk, hogy nagy mennyiségben semmiképp ne fogyasszuk, mert gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangást okozhat. Az ajánlott mennyiség naponta 1,5 dl, de figyeljünk, hogy ne lépjük túl a napi 8-12 grammot! Mindenkinek ajánljuk, éljünk egészségesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése