2013. május 25., szombat

Több energia, jó alvás az ájurvéda segítségével

Mindennapjaidban sok a teendőd, de kevés időd van arra, hogy magadra is kellő képen odafigyelj, hogy kipihent légy és bírd a gyűrődést. Dolgozhatsz akár teljes munkaidőben is, majd hazaérve, mint szülő kell ugyanúgy helyt állnod. Lehetsz „szingli” is, ebben az esetben is sokrétű tennivalókkal kell szembesülnöd nap, mint nap. Másokért felelős beosztásban dolgozhatsz és eközben még a saját ügyeidet is tökéletes hatékonysággal kell menedzselni.  Háztartásbeli anyaként is – szülőként – el kell látni a gyerekeket és közben még a házat is „egyben kell tartani”.
Annak érdekében, hogy formában legyél, fenn kell tartanod az energiaszintedet és vitalitásodat, hogy életutad, saját „játékod” csúcsán „játékosként” megmaradhass. Nehéz fenntartani másfelől a megfelelő energiaszintet és vitalitást a mai világban, a mostanság tapasztalható tényezők mellett. Jellemzőek a hosszú munkanapok, a jelentős alváshiány, kapcsolati problémák megléte. Életünk során gyakran fordul elő kisgyermekekkel való foglalkozás, illetve beteg hozzátartozók ellátásának szükségessége. Életvitelünkre jellemző a szegényes étrend: magas cukor, kávé és zsíros ételfogyasztás, a nem elégséges testmozgás,  energiaitalok, kávézás, alkoholfogyasztás stb., melyek átmenetileg feldobhatják az embert, de aztán gyorsan egy még alacsonyabb szintre visznek.

Mi a titok a több energiához?

Az Ájurvéda szerint életmódbeli változtatásokkal lehet elérni a legtartósabb eredményeket egy ember energiaszintjében, vitalitásában. Egyszerűbb, mint gondolnánk. A titok abban rejlik, hogy a mindennapi fizikai és mentális erőforrásainkat érintő odafigyelésünk, öngondoskodásunk és ezzel kapcsolatos döntéseink napi rutin részévé váljanak. Így az energiaszint és a vitalitás biztosítása automatikussá, természetessé és könnyeddé válik.

Fontos útmutató a napirendhez:

  1. Keljünk a nappal és legyünk aktívak. Igyunk egy pohár friss langyos limonádét mézzel, hogy felébresszük az ízlelőbimbóinkat és hogy legyen energiánk egy reggeli sétára vagy jóga gyakorlatra. (10-40 perc)
  2. Vegyünk be Amrit Kalash-t (MA4 és MA5), hogy természetes módon felépüljenek energiáink és hogy hatékony antioxidáns támogatást kapjunk, már a reggeli órákban.
  3. Kezdjük a napot reggelivel és szánjunk időt a napirendben ebédre és egy korai, 6 és 7 óra közé eső esti étkezésre is.
  4. Vegyünk be 2 db Triphala tablettát az esti étkezés előtt, hogy védelmet nyújtson az esti gyenge emésztésből fakadó testünkben felhalmozódó szennyeződések ellen. Rendszertelen széklet esetén, vegyünk még be lefekvéskor is 2 db Triphala tablettát. További speciális tüneteknél kérjük Maharishi Ájurvéda tanácsadó segítségét.
  5. Ütemezzünk be minden nap relaxációt és pihentető tevékenységeket, mint például meditációt. Különösen javasoljuk a Transzcendentális Meditáció gyakorlását. Alakítsunk ki egy fix időpontot ennek is, hogy napi rutinná váljon. A tevékenység, a pihenés és a mély relaxáció rendszeres kombinálása hatékonyan feltölt és az alapja a fenntartható egészségnek és a kiegyensúlyozott, örömteli életnek.
  6. Élvezzük az életet és tudatosan építsünk szerető és támogató kapcsolatokat, melyek energiával töltenek fel nap, mint nap. 
  7. Feküdjünk le fél 10 és 10 között minden esetben, hogy reggel frissen, éberen ébredjünk 5.30 és 6 óra között. Ha ez valószerűtlennek tűnik számunkra, ne aggódjunk, megvalósítható és teljesen természetes lesz a fiziológiánknak, hogy este 10-kor már alszunk. Ha alvás problémáink vannak, megfelelő módon kezeljük azokat.
  • Legyen minden nap valami, amit alig várunk, amikor felébredünk
  • Csináljunk valamit, ami felvillanyoz bennünket és használjuk ki minden képességünket minden nap
  • Szánjunk időt az érzelmileg fontos kapcsolatainkra, tápláljuk őket és hagyjuk, hogy azok is tápláljanak
  • Tartsuk fenn napi kapcsolatainkat egy olyan tanácsadóval vagy kollégával, akivel az érdeklődési körünk és szenvedélyeink megegyeznek
  • Másfél – 2 óránkét adjunk magunknak 3-5 percet a feltöltődésre.

Mi a titok a jobb alváshoz?

Az alvás természetes módja annak, hogy testünk normális viselkedését helyreállítsuk, egyben a stresszektől megszabaduljunk. Egy igazi jó éjszakai alvás magabiztos ébredést eredményez számunkra: feltöltve, megfiatalodva érezzük magunkat és életerősek és energikusak leszünk.

Ahogy szervezetünk öregszik, úgy egyre nehezebben érhető el a megfelelő minőségű alvás. Mint ahogy a mérgek felhalmozódnak szervezetünkben, úgy a stressz is felhalmozódhat.

A mélyebb, jobb minőségű alvás a Nyugodt alvás tablettája – bázis készítmény (MA1778) segítségével érhető el. E készítmény 17 gondosan kiválasztott, az ájurvédában ősi idők óta alvási problémákra használt gyógynövényt tartalmaz, köztük Rózsaszirmot, Indiai Valerianát, Ashwagandhát, Guduchit (Tinospora cordifolia), Shankhpushpit (Convolvulus pluricaulis). Az Indiai Valeriana természetes növényi hatóanyagai kellemesen megnyugtatóak és alvást segítő hatásúak, melyet az ájurvéda évezredek óta használ erre a célra. Az Aswagandha segíti a szervezetet a stresszel szembeni ellenállásban, valamint harmonikus egyensúlyban tartja az elmét és az érzelmeket. A rózsaszirom hűtő hatású egész szervezetünkre (erősíti a szómát, mely a hűtő hatású hold eleme). A Guduchi erős öregedés-gátló gyógynövény, mely táplálja, tisztítja a testet. A Shankhpushpi ismert elme-harmonizáló gyógynövény. A gyógynövények e tablettában rendkívül precíz arányban, az ősi ájurvédikus recepteknek és előírásoknak megfelelően lettek összeállítva. Ennek eredményeképpen az alkotó részek egymást erősítő hatással rendelkeznek, így a teljes tabletta egyensúlyozó, testet és érzelmeket lecsendesítő hatása erősödik.

Használd ezeket az ájurvédikus stratégiákat a mindennapi feltöltődéshez, majd figyeld meg, hogy egy idő után hogyan válik az életed erőtől teljessé és így nagyobb sikereket érhetsz el az életed minden területén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése