2013. május 29., szerda

Elég C-vitamin van a szervezetedben?

Sok friss gyümölcs és zöldség a C-vitamin természetes forrása. A világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, hogy C-vitamint szinte bárhol és viszonylag olcsón vásárolhatunk. Elképzelni is nehéz, hogy e vegyület hiánya mekkora problémákat okozott a múltban.
Hiánybetegsége a skorbut, jellegzetes tüneteivel, a C-vitamint nélkülöző táplálkozás során alakul ki. Bár megfigyelték, hogy főleg friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával a skorbut megelőzhető, a hatóanyag azonosítása a huszadik század harmincas évekig váratott magára.


C-vitamin
Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
Javasolt napi szükséglet: 60 mg

Miben mennyi van?
Édes pirospaprika: 204 mg/100 g
Feketeribiszke: 200 mg/100g
Zöldpaprika: 150 mg/100g
Petrezselyem: 150 mg/100g
Citrom: 45 mg/100g

Elég C-vitamin van a szervezetedben? Teszteld!
Kellemes kötelességünk megemlékezni feltalálójáról, ugyanis Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Jó intuíciók és hatalmas munka árán azonosította az ominózus anyagot, és írta le a szervezetben betöltött funkcióit. Az izolálás története igazi hungarikum, ugyanis nagy mennyiségben paprikából sikerült kivonni. Szegedi kutató révén Szent-Györgyi a híres szegedi pirospaprikát használta alapanyagként. A névadás is Szent-Györgyi nevéhez fűződik, nem a kémiai szerkezetről nevezve el, hanem – stílszerűen – skorbutellenes hatásáról. Így lett aszkorbinsav. A szenzációs felfedezést Nobel-díjjal honorálták 1937-ben.
A professzor amúgy feltűnően modern ember lehetett a leírások szerint. Vallotta, hogy egészséges szellem feltétele a jó fizikum, többfajta sportot is űzött. A konzervatív tudóskörök idegeit pedig olyan – akkor extrémnek számító – szokásaival borzolta, mint például a motorozás vagy vitorlázórepülés.Szent-Györgyi Albert 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, mivel eddigre már több kollégáját is bebörtönözték. A Nobel –díjat a Nemzeti Múzeumnak adományozta, az érte kapott összeggel a téli háború finn áldozatait segítette.
Életének igazi mementója a C-vitamin, ami segített jobbá, egészségesebbé tenni az életünket. Talán ez az, ami naponta méltó emléket állít Szent-Györgyi Albert zsenijének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése